Novosti|

Gradsko vijeće grada Belišća, na svojoj 23. sjednici održanoj dana 17. travnja 2023. godine, donijelo je Odluku o dodjeli javnih priznanja grada Belišća za 2023. godinu. Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Belišća, koja je u nedjelju, 30. travnja 2023. godine, održana u Centru za kulturu Sigmund Romberg, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković i predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko uručili su javna priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

VLADIMIR LAKAT
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos na području prosvjete i sporta grada Belišća

Vladimir Lakat rođen je 24.11.1951. godine u Belišću. Završio je pedagošku akademiju u Osijeku te stekao stručnu spremu nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture. Nakon završene akademije zaposlio se u osnovnoj školi u Belišću gdje je radio 41 godinu sve do umirovljenja.

Vladimir Lakat, uz posao u struci u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Belišće, bio je uključen i u rad škole plivanja u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada Belišća. U svakom ljetnom periodu obučavao je 3–4 skupine neplivača po 10–12 djece te do današnjeg dana obučio je oko 1200–1300 polaznika. Svojim pristupom i predanim radom na promicanju sportskih vrijednosti, svoj doprinos dao je i u Košarkaškom klubu ”Belišće”.

ZVONIMIR HAJNC
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos na području prosvjete, kulture, tehničke kulture i sporta grada Belišća

Zvonimir Hajnc rođen je u Belišću 10. lipnja 1940. godine. Osnovnu školu završio je u Belišću, a gimnaziju u Osijeku. Po završetku gimnazije dobiva prvo radno mjesto u Kombinatu Belišće na poslovima pomoćnog isplatnika i kasnije normirca. Po izlasku iz vojske, u proljeće 1964., zapošljava se u Osnovnoj školi u Belišću na poslovima u administraciji (blagajnik, tajnik pa računovođa). Istovremeno, uz rad, upisuje studij tehničke kulture na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. Preseljenjem belišćanske osnovne škole u novu školsku zgradu nastaju uvjeti za uvođenjem tehničke kulture u nastavu te dobiva radno mjesto na kojem radi od jeseni 1968. do 11. travnja 2003. godine kada odlazi u mirovinu s preko 40 godina radnog staža.

Od srednjoškolskih dana pa na dalje bio je aktivan u društveno-političkom životu škole i grada Belišća. Više puta bio je u raznim tijelima upravljanja u školi, u predsjedništvu Kajak kluba Belišće, Amaterskog kazališta Belišće, gdje je bio aktivan u dramskoj grupi 31 i u glazbenoj grupi 25 godina.

Kao nastavnik tehničke kulture sudjelovao je svake godine sa svojim učenicima u sustavu natjecanja i smotri tehničkog stvaralaštva mladih. Za svoj pedagoški rad dobio je priznanja kolektiva, Narodne tehnike Hrvatske i Valpova i Zavoda za unapređivanje osnovog obrazovanja. Dobitnik je i brojnih drugih priznanja, a jedno od najvrednijih zasigurno je ono iz 2015. kada mi je dodijeljena Državna nagrada tehničke kulture ”Faust Vrančić”.

Treba napomenuti da je bio u Inicijativnom odboru za revitalizaciju Općinskog vijeća narodne tehnike 1970-ih i tri puta u predsjedništvu Općinskog vijeća Narodne tehnike.

U svom pedagoškom radu istakao se u radu s foto-grupom s kojom je svih godina sudjelovao na općinskim, regionalnim, a nekoliko puta i na državnim smotrama mladih tehničara.

Svojim radom uvelike je utjecao na razvoj mnogih današnjih zaljubljenika u fotografiju.

Nakon odlaska u mirovinu svoje tehničke aktivnosti prenosi iz OŠ Belišće u Centar tehničke kulture Valpovo. Šest godina vodi radionice u Domu tehnike Valpovo. Građevinarci, brodomodelari, raketari i zrakoplovni modelari naučili su prve tehničke postupke od nastavnika Hajnca. Njegov uspješan rad potvrdili su diplomama, medaljama, peharima i drugim vrijednim priznanjima i nagradama na međugradskim, regionalnim i državnim natjecanjima.

Ljubav prema fotografiji nastavlja u Fotoklubu Valpovo, gdje svojim iskustvom i savjetima usmjerava fotografe, a svojim stručnim komentarima na izložbama i prezentacijama fotografijama starijim članovima otvara nove fotografske vidike.

IVICA ANIĆ
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Ivica Anić rođen je 28. svibnja 1961. godine. Krv je darovao 104 puta te je tim plemenitim činom spasio oko 312 života. Prvi je put krv darovao 1981. godine. Uz svoje plemenito darivanje krvi potiče i hrabri druge da pođu istim putem, putem dobrote i ljubavi prema drugima.

DANIJEL HOLJEVAC
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Danijel Holjevac rođen je 11. listopada 1956. godine. Krv je darovao 126 puta te je tim plemenitim činom spasio oko 378 života.

BRANKO HORVAT
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Branko Horvat rođen je 27. svibnja 1967. godine. Krv je darovao 130 puta, a prvi je put krv darovao 1987. godine.

ZVONIMIR ŠIMENIĆ
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Zvonimir Šimenić rođen je 30. studenoga 1953. godine. Krv je darovao 150 puta te je tim plemenitim činom spasio oko 450 života, a prvi je put krv darovao 1980. godine.

TOMISLAV ŠIMIĆ-JELIĆ
Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos humanosti i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Tomislav Šimić-Jelić rođen je 1.10.1961. godine. Krv je darovao 137 puta te je tim plemenitim činom spasio oko 450 života, a prvi je put krv darovao 1980. godine.

BUFFET ”KINO”, vlasnika Rakipa Rakipovića
Plaketa „S.H.Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća

Buffet ”Kino” vlasnika Rakipa Rakipovića posluje na adresi Trg A. Starčevića 22 u Belišću, a predmet poslovanja su prodaja pića i jednostavne hrane.

Tradiciju svoga oca Ruhida, znanog i kao Rujt ili još popularnije Ramza, Rakip je nakon njegove smrti nastavio 1. listopada 1988. godine. Obiteljsku tradiciju ugostiteljstvom, posebice slastičarstvom, u Belišću je otvaranjem prve slastičarnice pak započeo još njegov djed i to došavši sa svoja tri sina iz mjesta Debreše u Makedoniji u Belišće 1930-ih godina.

Danas i nakon 35 godina, ugostiteljski objekt u uglu zgrade nekadašnjeg kina i dalje je kultno za brojne posjetitelje, kojima je užitak uz dobru kavu ili pokoje piće razmijeniti pokoju crticu iz bogate belišćanske povijesti, pokoju aktualnost iz sadašnjosti i pokoju ideju i plan za budućnost. Rakip je svojim gostima uvijek na usluzi. Samozatajan, nenametljiv i uvijek s osmijehom na licu za svakoga ima lijepu riječ dobrodošlice.

Rakip je osim bavljenja ugostiteljstvom bio i jedan od najboljih napadača belišćanskih nogometnih klubova: NK ”Belišća” i NK ”Sloge”. Nekadašnji reprezentativac bivše države u mlađim kategorijama, bio je strah i trepet protivničkim vratarima. Danas je ponosni otac kćeri i dvojice sinova.

TVRTKA GEBRUDER d.o.o. BIZOVAC
Plaketa „S.H.Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća

Poslovni subjekt GEBRUDER d.o.o. registriran je za djelatnost gradnja cjevovoda za tekućine i plinove te kao takav registriran od 2011. godine. GEBRUDER d.o.o. je u privatnom vlasništvu te je temeljni kapital poslovnog subjekta financiran 100% domaćim kapitalom. GEBRUDER d.o.o. je 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 2.808.959,72 € što ga svrstava u konkurentne tvrtke u svojem djelokrugu poslovanja. Trenutno ima 42 zaposlena, među koji ima i zaposlenika s područja grada Belišća.

Tvrtka Gebruder d.o.o. Bizovac već dugi niz godina surađuje sa gradom Belišćem te tvrtkama u većinskom vlasništvu grada Belišća. Dugi niz godina predmetna tvrtka se pokazala kao kvalitetan i pouzdan partner u provedbi svih projekata, a prije svega EU projekata. Projekte koje su izvodili su izvođeni kvalitetno, prema pravilima struke te uvijek u predviđenim rokovima što ih čine jednim od najpouzdanijih partnera grada Belišća.

Projekti koje su uspješno proveli grad Belišće i tvrtka Gebruder d.o.o. su rekonstrukcija ceste i izgradnja parkirališta u ulici Kardinala Alojzija Stepinca u Belišću, rekonstrukcija ceste i nogostupa u ulicama Matije Gupca i Belišćanska u Bistrincima (EU projekt), izgradnja prometnih površina u Gospodarskoj zoni Kod pruge u Belišću (EU projekt), izgradnja biciklističke staze od Gata do Kitišanaca  (EU projekt), izgradnja nerazvrstanih cesta u Gatu u Kolodvorskoj ulici i do igrališta NK Gat te obnova nogostupa u Bocanjvcima.

Projekte koje su uspješno proveli i još uvijek provode HIDROBEL d.o.o. i Gebruder d.o.o. su rekonstrukcija i dogradnja vodoopskrbnih cjevovoda naselja Belišće 3. dio, izgradnja sanitarno-fekalne kanalizacije naselja Črnkovci, rekonstrukcija i dogradnja vodoopskrbnih cjevovoda naselja Belišća 1. dio te izgradnja novog pročistača otpadnih voda u Belišću.

Također, tvrtka Gebruder d.o.o je uvijek spremna sudjelovati u donacijama raznih manifestacija na području grada Belišća kao što se „Advent u Belišću“ i ostalih.

Tvrtka Gebruder d.o.o. je u poslovnim smislu uložila vlastiti kapital te postala jednim od suinvestitora nove tvrtke Astrabel d.o.o. Belišće koja će u budućnosti zapošljavati 60-tak direktno zaposlenih djelatnika, a ukupno s vanjskim povezanim subjektima nova tvrtka će zapošljavati preko 100 zaposlenika što ih čini jednim od bitnih gospodarskih dionika na području grada Belišća.

Uz sve navedeno potrebno je i istaknuti nesebičan i požrtvovan angažman tvrtke Gebruder d.o.o. tijekom požara na odlagalištu otpada kojem upravlja tvrtka KOMBEL d.o.o. 2021. godine kada su djelatnici tvrtke zajedno sa djelatnicima tvrtke KOMBEL d.o.o. i DVD-ovima sa područja grada Belišća na čelu sa DVD-om Belišće danonoćno sudjelovali u suzbijanju požara koji je trajao 7 dana s vlastitim strojevima i dovozom zemlje kako bi se požar uspio prvo lokalizirat, a onda i suzbiti.

TVRTKA CENTURION d.o.o.
Plaketa „S.H.Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća

Tvrtka Centurion d.o.o. registrirana je 2017. godine. Osnivač tvrtke je Bistrinčanin Neven Svalina, inženjer strojarstva koji je petnaest godina radio u tvrtki Harburg-Freudenberger Belišće a onda je dobio posao menadžera i rukovoditelja tehničkog odjela u jednoj tvrtki u Belom Manastiru. Iako je tamo imao odlične uvjete, odlučio se okušati u samostalnim poduzetničkim vodama pa je 2014. u Belišću osnovao obrt, a tri godine kasnije i tvrtku Centurion koja se bavi specijaliziranim inženjeringom za poslove u području strojarstva i proizvodnje. Sjedište tvrtke je u prostoru Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću.

Tvrtka Centurion d.o.o. je tvrtka čija je temeljna djelatnost inženjering specijaliziran za poslove u području strojarstva i proizvodnje. Centurion d.o.o. proizvodi manipulatore, odnosno ruke za manipulaciju s teretima i alatima potrebne gotovo svim industrijama. Izrađuju se prema specifikacijama i zahtjevima kupca, prilagođavaju se za složena premještanja uz ubrzanje i olakšanje radnog procesa. Ove ruke odjednom mogu podignuti i do 100 kilograma tereta, a ovisno o izvedbi i do 300, a mogu manipulirati u krugu od sedam metara. Tvrtka je do sada izvezla svoje proizvode u brojne zemlje u okruženju i šire, čak i na druge kontinente. Svojim kontinuiranim radom na inovacijama i unapređenju postojećih rješenja, zasigurno su jedna od najuspjelijih poduzetničkih poduhvata belišćanskog poduzetničkog inkubatora.

DRAGAN OSTOJIĆ
Plaketa za životno djelo „Zlatni list“ za 2023. godinu, posthumno, za izuzetna ostvarenja i doprinos humanitarnom, sportskom, rekreativnom i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Dragan Ostojić rođen je 23. travnja 1946. godine u mjestu Čačak. Po završetku školovanja u Sarajevu, u Belišće dolazi 1965. godine, gdje zasniva obitelj. Najveći oslonac u životu upravo su mu bili njegovi najbliži: supruga Vera, kći Danijela, unuka Doris i zet Goran. Njegovi suradnici i prijatelji iz nekadašnjeg Kombinata Belišće, brojni znani i neznani, svjedoci su njegovog predanog rada, kako za vrijeme radnog vijeka, tako i u vremenu nakon umirovljenja.

Plemenita osoba, koja je u sebi jedinstveno vezala vrijednosti poštenja i iskrenosti, prije svega ljubavi za svoju obitelj i svoje bližnje, za svoj radni kolektiv i svoje mjesto življenja, Dragan je bio i ostao svima nama primjer. Ostavio je traga na brojnim područjima djelovanja, od sporta i rekreacije, kulture i kinologije, do humanitarnih i sveukupnih društvenih aktivnosti.

Draganov rad obilježen je neiscrpnom energijom i entuzijazmom, nikada mu nije bilo teško učiniti nešto dobro i pozitivno za svoje sumještane, za svoje radne suradnike i prijatelje, na njega se uvijek moglo osloniti. Brojni Belišćani, upravo su njegovom zaslugom smješteni u najbolje zdravstvene ustanove gdje su dobili zdravstvenu skrb najboljih stručnjaka do kojih je Dragan dolazio i čija je vrata s lakoćom otvarao.

Silno se ponosio svojim rodnim mjestom i zavičajem, ali jednako tako zavolio je i svoje Belišće, pridonoseći u punoj mjeri promicanju njegova imena na području čitave nekadašnje države. Volio je ono što radi i radio je ono što voli. Ulagao je svo svoje stručno znanje u afirmaciju sportskog i rekreativnog života u Belišću, što kroz profesionalni rad, što kroz volonterski u našim klubovima i udrugama. Vrhunci njegova angažmana bile su organizacije nekada vrlo popularnih sportskih manifestacija – Radničkih sportskih igara papirničara tadašnje Jugoslavije. Brojna druženja, gostovanja i susreti i danas su u sjećanju ondašnjih zaposlenika Kombinata Belišće. Organizacija proslave ”1. maja” na obali Drave, organizacija godišnjih odmora diljem Jadrana, boravci u lječilištima, turistička putovanja radnika od Grčke do Baltika, sve je organizirano i sprovedeno u njegovoj režiji. Mnogi će se zasigurno prisjetiti, a u povijesti će ostati upisano da su mnogi, upravo uz njegovu pomoć, savladali i prve skijaške vještine na skijalištima od Kupresa, Kopaonika i Zlatibora, do Visokih Tatri u Slovačkoj.

Njegovi interesi i aktivnosti bili su usmjereni prvenstveno na čovjeka, a svoju humanost posebice je iskazao tijekom Domovinskog rata. Upravo zahvaljujući njegovoj sposobnosti gradnje mostova, čak i preko nepremostivih prepreka, i vezama koje je uspio sačuvati i koje se nije bojao potegnuti izlažući svoj život, posredovao je i pomagao u razmjeni zarobljenih hrvatskih branitelja, u vraćanju svojim domovima vojnih ročnika koji su se u to vrijeme zatekli u JNA, u vraćanju tijela smrtno stradalih i brojnim drugim akcijama kojima se nikada nije hvalio, za koja nikada nije tražio priznanje, a kada je bilo namjere da mu se ona dodijele, u svojoj skromnosti samo je rekao: – Ima puno zaslužnijih od mene. –  Sve ono što je činio, činio je iz humanosti, činio je iz čovječnosti, bila su to djela ljubavi čovjeka prema čovjeku, na ćemu će mu Belišće, Valpovština, ali i šire, uvijek i vječno biti zahvalni!

Od 2017. godine obnašao je dužnost člana Savjeta za gospodarski razvoj grada Belišća, savjetodavnog tijela gradonačelnika, čijem je radu pridonosio svojim znanjem i iskustvom te svojim angažmanom, trudom i zalaganjem dao dugoročni doprinos razvoju svoga grada.

Posljednjih mjeseci njegova života bolest ga je usporila i zaustavila. Dragan Ostojić napustio nas je 16. veljače ove godine i pokopan je na groblju u Belišću. Trajno će ostati sjećanje na ovog dobrog i velikog čovjeka.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content