Novosti|

Gradsko vijeće grada Belišća, na svojoj 10. sjednici, održanoj dana 20. travnja 2022. godine, donijelo je Odluku o dodjeli javnih priznanja grada Belišća za 2022. godinu.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Belišća, koja je u subotu, 30. travnja, održana u Centru za kulturu Sigmund Romberg, gradonačelnik Dinko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić uručili su devet javnih priznanja pojedincima i organizacijama.

UDRUGA SVETOG VINKA PAULSKOG – KONFERENCIJA SVETOG JOSIPA RADNIKA U BELIŠĆU

Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u stvaranju boljeg životnog okruženja za učenike, studente i obitelji s poteškoćama na području Grada Belišća i doprinos sveukupnom društvenom životu grada Belišća.

Udruga sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj članica je Međunarodnog saveza Udruge sv. Vinka Paulskog koji ima svoje sjedište u  Parizu, a čiji je temeljni cilj karitativno djelovanje nadahnuto naukom i praksom Katoličke crkve.

U našem gradu djeluje ogranak Udruge pod nazivom Konferencija sv. Josipa radnika, a koja je utemeljena 12. listopada 2002. godine i djeluje i danas na području Grada i Župe Belišće.

Udruga svakodnevno karitativno skrbi za dvadesetak obitelji na području našeg grada. Članice posjećuju nekoliko višečlanih obitelji, obitelji u potrebi, udomiteljstva, domove za stare i nemoćne te udruge i zajednice osoba s posebnim potrebama. Udruga novčano pomaže dvjema studenticama iz obitelji lošijeg imovinskog stanja, a sudjeluje i u troškovima liječenja za bolesne sugrađane.

Udruga aktivno sudjeluje u životu Župe. Zajedno s ostalim zajednicama sudjeluje u organizaciji susreta bolesnika, a članice sudjeluju na trodnevnicama za blagdan sv. Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe, povodom sv. Ane, sv. Vinka, zaštitnika udruge te na trodnevnici povodom Dana Franjevaštva.

IVICA SOPEK

Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos sportskom i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Ivica Sopek član je Kajak kluba Belišće od 1975. godine te je kroz natjecateljski, a nakon toga i trenerski dio, dao izniman doprinos razvoju ovog kluba i kajakaštvu pronoseći ime Grada Belišća diljem svijeta sudjelovanjem na raznim međunarodnim natjecanjima.

Osvojio je brojne medalje, bio je prvi prvak Jugoslavije u povijesti Kajak kluba Belišće, najbolji kajakaš lige 1982. godine, od 1985. do 1990. bio je profesionalni trener u belišćanskom Kajak klubu, bio je trener vrhunskih sportaša Zvonimira Krznarića i Milana Janića, vođa ekipe i trener reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske na Svjetskim i Europskim prvenstvima i ostalim međunarodnim natjecanjima, član je Izvršnog odbora kajak kluba Belišće te zamjenik člana Odbora za mirne vode Hrvatskog kajakaškog saveza. Osim u sportu, svoj je doprinos dao i sveukupnom društvenom životu Grada Belišća kao član Turističkog vijeća, ali i kroz razne aktivnosti u kojima je sudjelovao.

SPORTSKO REKREACIJSKI KLUB „BARABER EXTREME TEAM“ 

Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos sportskom i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Godine 2008. osnovan je Klub ekstremnih sportova „Baraber extreme team Belišće“, a od 2017. godine klub nosi sadašnji naziv Sportsko rekreacijski klub „Baraber extreme team Belišće“.

Klub je član Zajednice sportskih udruga grada Belišća, kao i Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije. Orijentirajući se na dvije sportsko-rekreativne aktivnosti, trčanje i veslanje, želja je Kluba unaprijediti i stvoriti sportski brand koji će biti prepoznatljiv diljem RH i šire. Navedene sportsko-rekreativne aktivnosti promoviraju se kroz organiziranje i održavanje cestovne utrke Belišćanski cener-utrka kružnih tokova kojoj je primarni cilj aktivirati najmlađe sugrađane na bavljenje sportom, a koja zajedno sa trail utrkom Jugovača trail sačinjava manifestaciju pod nazivom Sportski Weekend u Belišću. Što se tiče aktivnosti na rijeci Dravi, u zadnje dvije godine uloženo je u opremu kojom se omogućuje aktivniji razvoj rekreativnog veslanja, a samim time i turističke promocije našega kraja organiziranjem veslačkih regata.

GORAN DOJKIĆ

Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos razvoju tehničke kulture i sveukupnom društvenom životu grada Belišća

Goran Dojkić rođen je 9. rujna 1957. u Belišću, a svoju fotografsku karijeru započeo još u osnovnoj školi radom u tadašnjoj fotogrupi.

Član Fotokluba Valpovo postaje 2007. godine i od tada izlaže svoje radove.  Sudjelovao je na skupnim izložbama u Belišću, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Mohaču, Rovinju, Valpovu, Vinkovcima i dr. Prvu samostalnu izložbu imao je 2014. godine u Belišću. Od tada svoje fotografije potpisuje kao GOBEL.

Na različitim tečajevima u organizaciji Fotokluba Valpovo, ali i na fotoradionici ”Brijuni 2014.”, širi svoja saznanja o digitalnoj fotografiji. Nedugo zatim postaje član Izvršnog odbora, dopredsjednik Fotokluba Valpovo i predstavnik u Skupštini hrvatskoga fotosaveza. Za svoj rad dobiva niz pohvala, nagrada, priznanja i plaketa, a svojim znanjem i fotografskim umijećem nadahnjuje mlade članove kluba.

Za 134. obljetnicu grada Belišća, uz pomoć Ogranka Matice hrvatske u Belišću, Grada i Fotokluba Valpovo, izdaje  fotomonografiju  Belišća ”Gobelov let” koja je izazvala neviđeno zanimanje.

Gobelova, pomalo neobična izložba, postavljena u prostoru belišćanske tržnici 2019. godine ima zasigurno najviše posjetitelja. Taj stalni postav fotografija velikog formata, koji su pomogli realizirati sponzori i Grad, privlači i danas mnogobrojne poglede.

Gobel  neprestano fotografira  i najmanje promjene u gradu pa je tako zabilježio svojim  fotografskim aparatom i izgradnju tribina na nogometnom igralištu i ponovno, uz pomoć Grada, napravio je još jednu samostalnu izložbu 2020. godine.

Njegova smionost, ali i želja da fotografijom zabilježi prekrasne pejzaže oko njegovog Belišća, odvela ga je četrnaest puta na let motornim zmajem. Zaljubljenik u fotografiju i svoj zavičaj svojim fotografijama iz zraka prikazuje Belišće, polja, Dravu, sprudove i ostavlja ih za neke buduće generacije.

UDRUGA PUKS – PODRŠKA U KRIZNIM SITUACIJAMA

Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u području psihosocijalne pomoći, prevencije i zaštite mentalnog zdravlja te cjelokupnog društvenog života grada Belišća

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama osnovana je 2016. godine s ciljem osnaživanja i pružanja psihosocijalne pomoći i podrške osobama svih dobi koje se nalaze u nekoj od kriznih situacija. Programi i aktivnosti koje udruga provodi imaju za cilj povećanje kvalitete života kroz osobni rast i razvoj pojedinca te prevenciju i zaštitu mentalnog zdravlja.

Udruga surađuje s brojnim institucijama i srodnim udrugama na području Osječko-baranjske županije, ali i Republike Hrvatske. Članovi udruge su autori brojnih predavanja, radionica, istraživanja i znanstvenih radova te su samostalni u kreiranju i izvođenju volonterskih aktivnosti. Aktivnosti koje su provedene usmjerene su djeci, mladima, odraslima, ali i osobama starije životne dobi. Među brojnim aktivnostima osobito se ističe aktivnost  ”7 navika sretne djece”, tj. 56 radionica koje su se održale za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole tijekom 2019. godine.

Tijekom lockdowna 2020. godine  u suradnji s Civilnim zaštitom grada Belišća i Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo, članovi i volonteri udruge uključili su se u pomoć starijim sugrađanima pri nabavci osnovnih životnih potrepština i lijekova.

U sklopu projekta ”Život u zajednici u gradu Belišću” udruga je tijekom 2021. i 2022. održala niz od 18 vrlo uspješnih radionica psihosocijalnog osnaživanja osoba starije životne dobi.

Udruga se od prvog dana uključila u koordinaciju aktivnosti pri integraciji raseljenih osoba uslijed rata u Ukrajini, smještenih na području grada Belišća te je organizirala prikupljanje odjeće i obuće, psihosocijalnu i duhovnu pomoć i podršku, suradnju raseljenih osoba sa Župom sv. Josipa Radnika u Belišću te sportskim i drugim udrugama na području grada.

Udruga želi doprinijeti lokalnoj zajednici u prepoznavanju važnosti mentalnog zdravlja za povećanje kvalitete života i osjećaja osobnog zadovoljstva svih građana grada Belišća.

UDRUGA UMIROVLJENIKA UNUTARNJIH POSLOVA OSIJEK PODRUŽNICA BELIŠĆE

 Plaketa „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos svekolikom društvenom životu grada Belišća

Udruga umirovljenika unutarnjih poslova – Osijek Podružnica Belišće osnovana je 2014. godine, a u svom članstvu okuplja umirovljene policajce s područja obuhvata Policijske postaje Belišće.

Osnovana je s ciljem promicanja, razvitka te uspješnog ostvarivanja društvenih i materijalnih prava umirovljenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s područja gradova Belišća i Valpova te općina Bizovac i Petrijevci. Udruga broji 90 članova, a u svom članstvu ima i tri počasna člana.

Zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa umirovljenika MUP-a RH i svih umirovljenika u Republici Hrvatskoj razvijanjem prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među umirovljenicima, njegovanjem tradicije policijskog poziva i promicanjem istine o Domovinskom ratu, samo su neke od zadaća udruge.

Izuzetna suradnja umirovljenih policajaca s Gradom Belišćem, Turističkom zajednicom grada Belišća, brojnim lokalnim udrugama i institucijama, prijateljskim udrugama policije te onima proizišlim iz Domovinskog rata, samo su dokaz činjenici da su jedna od najaktivnijih policijskih udruga na području naše županije, ali i znatno šire.

Članovi udruge u proteklom su razdoblju bili uključeni u osiguranje brojnih društvenih događanja poput: Međunarodne biciklističke utrke Cro Race, Utrke kružnih tokova Belišćanski cener, mimohoda povodom obljetnice akcije ”Baranja”, Dana hrvatskih branitelja grada Belišća te brojnih sportskih i gastronomskih događanja, na kojima su nerijetko i sami aktivni sudionici. Devet njihovih članova 2021. godine aktivno se uključio u rad Postrojbe opće namjene civilne zaštite grada Belišća, gdje svojim iskustvom i dosadašnjim profesionalnim radom uvelike pridonose unapređenju rada postrojbe. Sudionici su obilježavanja značajnih datuma novije hrvatske povijesti i događaja na lokalnoj i nacionalnoj razini poput odlazaka u Vukovar i Škabrnju prilikom dana sjećanja njihove žrtve u Domovinskom ratu. Zbog svih njihovih aktivnosti, dosadašnje suradnje i dokazanog povjerenja, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece povodom Dana policije udruzi je 2011. godine dodjelio Zahvalnicu.

ARIOS d.o.o.

 Plaketa „S.H. Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća

ARIOS d.o.o., agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje osnovan je prije 30 godina, 1992. godine. Na početku, poslovanje tvrtke bilo je usmjereno na izradu softvera za knjigovodstvo i održavanje informatičke opreme. Od prvih je dana ARIOS razvijao najznačajnije poslove na planu knjigovodstvenog servisa te je sa svojih pet otvorenih podružnica, bio i najveći knjigovodstveni servis u Republici Hrvatskoj.  

Tijekom svih godina poslovanja u tvrtki su se primjenjivali najnovije tehnologije te su posebna pažnja pridavala edukaciji zaposlenika.

Trenutno ARIOS ima sjedište u Belišću, no usluge knjigovodstva i savjetovanja pružaju korisnicima u cijeloj Hrvatskoj, zahvaljujući digitalizaciji poslovanja. Tvrtka vodi knjigovodstvo za 170 korisnika, od čega su 23 udruge, koje osim računovodstvenih usluga, uvijek mogu dobiti savjet u vezi provedbe svojih aktivnosti te pomoć pri javljanju na javne pozive, ali i pravdanju utrošenih sredstava. Uz udruge, vode knjigovodstvo trgovačkim društvima, obrtima, slobodnim zanimanjima (liječnici, odvjetnici…), korisnicima državnog proračuna, OPG-ovima, sindikatima.

SLASTIČARNICA „BEL“

Plaketa „S.H. Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom i turističkom životu grada Belišća

Priča o obitelji albanske nacionalne zajednice koja je u Belišće došla iz mjesta Gostivar s područja sadašnje Republike Sjeverne Makedonije davne 1922. godine, dakle prije točno sto godina, priča je o obitelji koja je u našemu gradu već treću i četvrtu generaciju, priča je to o multikulturalnosti našega mjesta koja je prisutna od samih začetaka njegovog osnutka.

Haki Zenuni dolazi u Belišće i otvara kiosk iza tadašnje zgrade Činovničkog doma, kasnije zgrade kina. Bilo je to vrijeme kada je vlasništvo ondašnje tvornice bilo još uvijek u posjedu osnivača, obitelji Gutmann, a Haki se prvotno bavio prodajom povrća, koje je dobavljao i barunima. Nakon nekoliko godina otvara slastičarnicu i na istoj lokaciji radi do 1958. godine, kada slastičarnicu preuzima sin Zenun Zenuni.

Godine 1978. kiosk seli na lokaciju sadašnjeg autobusnog kolodvora, a 1980. godine seli se u susjedni poslovni prostor u istoj zgradi. Na današnjoj lokaciji središnjeg gradskog trga slastičarnica počinje s radom 1985. godine kada Hakijev sin Zenun kupuje poslovni prostor u kojem se i danas obavlja poslovna djelatnost. Godine 2011. slastičarnicu preuzima Hakijev unuk Našit i uz pomoć svojih sinova Muada i Ardita u istom prostoru obavljam djelatnost sve do danas. Sladoled, kolači, hladni i topli napitci, pečeno kestenje, samo su dio ponude ove znamenite slastičarnice, a članovi obitelji Zenuni poštovani i uvijek rado viđeni sugrađani.

Slastičarnica ”Bel” nezaobilazan je i osobito važan sudionik ugostiteljskog, turističkog, ali i sveukupnog gospodarskog života grada Belišća.

CAFFE – BAR „STUDIO“

Plaketa „S.H. Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom i turističkom životu grada Belišća

Caffe bar „Studio“ godinama je kultno sastajalište brojnih generacija te vjerojatno ne postoji niti jedan Belišćanin kojeg Josip Šilović nije ugostio u svom kafiću u kojem radi zajedno sa suprugom Renatom. Brojni lijepi trenuci, proslave, zabavna druženja i dočeci novih godina, zasigurno su svim posjetiteljima i danas u lijepom sjećanju. Dugogodišnjim djelovanjem u Belišću, Josip je stekao brojne prijatelje i poznanike koji rado svraćaju na neke od napitaka iz široke ponude caffe bara „Studio“, ali prvenstveno na trenutke ugodnog druženja koje znaju da će ondje pronaći.

Josip Šilović jedan je od najdugovječnijih ugostitelja na području grada Belišća, a zasigurno i puno šire jer je s ugostiteljskom pričom počeo kao 19-godišnjak 1987. godine, a nakon 35 godina, ta priča traje i dalje.  

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content