Grad za mlade, Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće osmislila je i uspješno realizirala raznovrsna događanja kojima je obilježila početak proljetnog razdoblja.

Jedno od tih događanja je i književni susret za djecu koji je održan u petak, 25. ožujka 2022. godine. Knjižnica je ugostila izvrsnu dječju spisateljicu Martinu Markov koja je doputovala s otoka Murtera kako bi predškolcima i osnovnoškolcima iz Belišća predstavila svoje slikovnice. Došla je u pratnji suradnica Irelle Bogut, profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, i Jasminke Mesarić, osnivačice i voditeljice Umjetničke organizacije Teatar Fort Forno, koje su joj pomogle da ovaj susret bude pravi multimedijski doživljaj za prisutne mališane. I uistinu je bilo zabavno i vrlo interaktivno pa su djeca vrtićkih skupina „Limači“ i „Ježići“ iz Dječjeg vrtića Maslačak Belišće uživali na susretu zajedno sa svojim starijim prijateljima iz 1.a i 1.b razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće. S njima su bile i njihove odgojiteljice Sandra Glasovac, Jelena Čolaković, Romana Milišić i Danijela Falamić te učitelji Zdravko Katalinić i Jasna Čordaš koji su se jednako kao i djeca oduševili Martininom životnom i spisateljskom pričom. Ona im je rekla brojne zanimljivosti o svom životu i radu, posebice o svojim književnim počecima, odnosno o presudnim trenucima koji su je ponukali da počne pisati zanimljive priče za najmlađe čitatelje. Tako je Martina, kao doktorica znanosti iz područja biologije, pisanje znanstvenih radova preinačila u kreativno pisanje edukativnih slikovnica za djecu u kojima ističe i promiče prirodoslovnu pismenost i ekološku osviještenost. Tom idejom vodiljom nastao je cijeli njezin serijal Zelenih priča čiji je glavni lik druželjubivi, pustolovni galeb Marko koji malene čitatelje upoznaje s hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Svaka je slikovnica pisana na jednostavan i humorističan način s ciljem da se djeci približe ljepote zaštićenih prirodnih područja koji kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu. Martinine Zelene priče prepoznate su kao izrazito poučna literatura i edukativni alat za razne odgojno-obrazovne svrhe u što su se uvjerile prisutne odgojiteljice Vrtića Maslačak i učitelji belišćanske osnovne škole. Slikovnice o galebu Marku i njegovim prijateljima na neki su način i svojevrsna pozivnica djeci, njihovim roditeljima i bližnjima, odgojiteljima te učiteljima da posjećuju i čuvaju hrvatsko prirodno bogatstvo. A svima njima zanimljivu pozivnicu upućuju i knjižničarke Vlasta Putar i Dijana Milišić-Zečević, koje ih pozivaju da posjete Knjižnicu ovih dana kako bi mogli posuditi i čitati priče o pustolovinama galeba Marka. 

Tekst i fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content