Novosti|

Udruga vinogradara i vinara “Martinovo brdo” iz Gajića i ove godine organizirala je tradicionalnu manifestaciju “Pudarina”. Kao i do sada, manifestacija je obilovala mnoštvom sadržaja i bogatom gastroponudom. Pudarina je stari običaj čuvanja grožđa od ptica i ostalih “štetnika”, a pudarice (čuvarice grožđa) bile su mlade djevojke iz okolnih šokačkih sela.

– Generacije se mijenjaju, a pudarina i nadalje živi. Mi ponosno čuvamo naše običaje i tradiciju – istaknula je predsjednica udruge vinara i vinogradara “Martinovo brdo”  Janja Čeliković.

Ovogodišnju Pudarinu otvorio je načelnik općine Draž Stipan Šašlin, sve okupljene pozdravio je i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, a voditeljica programa bila je Aleksandra Čeliković Cvidrak. Sudionici programa bili su: vokalna skupina “Marsella” iz Petrijevaca, članovi KUD-ova Šokadija Bocanjevci i Privlake, muška pjevačka skupina iz Broda, predstavnici Hrvatske samouprave iz Olasza (Mađarska) kojima je ovom prilikom uručena povelja za desetogodišnju suradnju.

Tijekom cijelog dana, uz prikaz izvornog narodnog običaja pudarine, mogle su se isprobati brojne gastronomske delicije te pogledati likovni radovi članova belišćanske Likovne udruge “Bel-Art”.

Tekst i fotografije: Tin Lacković

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content