Novosti|

Na poziv veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegove Ekselencije Ilana Mora, prošlog je tjedna delegacija grada Belišća boravila u Tel Avivu na međunarodnoj konferenciji ”Muni World 2020”. Delegaciju su predstavljali Kata Varžić – projekt menadžer u Lokalnoj razvojnoj agenciji grada Belišća, Romano Klanjšček – voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo i komunalne poslove, Antonija Andrašek Barić – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Domagoj Varžić – zamjenik gradonačelnika.

Konferencija je predstavila poseban međunarodni program s naglaskom na područja koja se odnose na pametne gradove: inovacije, pitanja zaštite okoliša, pristupe urbanističkom planiranju, prijevozu te posebnu izložbu i konferenciju o prijetnjama urbanog terorizma u pametnim gradovima. Glavni organizator konferencije je Savez lokalnih vlasti u Izraelu na čelu s predsjednikom Haimom Bibasom.

Osim delegacije grada Belišća, Hrvatsku su predstavljale i delegacije gradova Splita, Koprivnice i Čakovca, a posebno ih je sve pozdravio i zaželio dobrodošlicu kulturni ataše Veleposlanstva Republike Hrvatske u Državi Izrael Goran Vidošević.

Predstavnicima delegacija 68 zemalja iz cijeloga svijeta pridružili su se i domaćini, gradonačelnici i predstavnici 200-tinjak jedinica lokalne samouprave u Izraelu.

Sudionici konferencije imali su jedinstvenu priliku prisustvovati posebnom okruglom stolu s ključnim međunarodnim i lokalnim političkim predstavnicima, članovima akademske zajednice, predstavnicima medija i gospodarstva iz gradova diljem svijeta. Poznato je da je Izrael “start-up nacija”, ima najveći broj start up poduzeća po glavi stanovnika u svijetu, uključujući više od 2.000 osnovanih u prošlom desetljeću. Štoviše, Izrael je postao svjetski lider u razvoju tehnologija i sigurnosnih sustava.

U sklopu konferencije održan je i sajam ”Muni Expo 2020” s više od 170 izlagača.

Pored konferencije, za sve sudionike organizirane su i jedinstvene turneje u neke od najinovativnijih izraelskih gradova.

Delegacija grada Belišća imala se priliku upoznati s područjem Emek Hefera, gdje im je domaćin bila čelnica Regionalnog vijeća dr. Galit Shaul.

U centru za posjetitelje Afikey Hefer imali su se priliku upoznati se s funkcionalnim korištenjem vode u svrhu navodnjavanja poljoprivrednih površina, s proizvodnjom električne energije pomoću jedinstvene tehnologije solarnih panela te s obradom mulja radi stvaranja zelene energije.

U tvrtci ”Teshuva Agricultural Projects” predstavljen je sustav uzgoja kulinarskog svježeg bilja, mikro-zelenila i povrća, dok su na farmi ”Organi-Green” predstavljene promjene u percepciji poljoprivrede i proizvodnje hrane, zasnovane na naprednim metodama hidroponskog uzgoja.

Posjetili su i obrazovni centar za akvakulturu, morsku biologiju i očuvanje morskog okruženja, koji je ujedno i spasilačka stanica za ozlijeđene morske kornjače, a posebnu pozornost plijenio je posjet centru za uzgoj jestivih algi. Centar ima svoje podružnice u nekoliko zemalja diljem svijeta.

Konferenciju ”Muni World 2020” obilježilo je i zajedničko potpisivanje povelje protiv rasizma u našim zajednicama.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content