Novosti|

U petak 24. ožujka 2023. godine delegacija grada Belišća: pročelnici u Gradskoj upravi Antonija Andrašek Barić i Domagoj Varžić te voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo i komunalne poslove Romano Klanjšček bili su gosti gradonačelnika Velike Kanjiže u Mađarskoj Lászla Balogha. Povod posjeta bilo je otkrivanje obnovljene ploče kompozitora Sigmunda Romberga na tamošnjoj glazbenoj školi te uspostava bilateralnih odnosa naših dvaju gradova. Prilikom samog otkrivanja ploče na glazbenoj školi, počasni konzul Republike Hrvatske u Velikoj Kanjiži dr. Atila Kos pročitao je pismo Njegove ekselencije, veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Mladena Andrlića u kojem se također naglašava povijesna veza naših gradova.

Na prijemu u Gradskoj upravi delegacija Belišća i gradonačelnik Balogh zaključili su da je ovo samo prvi korak ka uspostavi jedne dugoročne suradnje u mnogim segmentima, a da nas povijesne okolnosti vežu kako na gospodarskom, tako i na kulturnom planu. Članovi obitelji Gutmann upravo su iz Velike Kanjiže započeli svoj gospodarski poduhvat na desnoj obali Drave, na rudini Belistje, na čijim je temeljima nakon osnutka tvornice i radničke kolonije, nastao današnji grad Belišće. Na kulturnom planu, poveznica su članovi obitelji Rosemberg, Klara i Adam te njihov sin, proslavljeni svjetski kompozitor Sigmund Romberg. Sigmund se rodio u Velikoj Kanjiži, ali je s roditeljima, koji su i pokopani na belišćanskom groblju, proveo cijelo djetinstvo u našem mjestu.

Uz gradonačelnika Balogha, delegaciji Belišća domaćini su bili i predsjednik Udruge za zaštitu baštine grada Velike Kanjiže Tibor Cserti i predsjednik Memorijalnog odbora Sigmund Romberg Gyula Halász. Također, počasni konzul dr. Kos nakon protokolarnog dijela bio je domaćin delegaciji u zgradi konzulata.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content