Novosti|

U sklopu trodnevnog obilaska Osječko-baranjske županije, u srijedu, 7. rujna, komisija ACES Europe, europske platforme za promicanje sporta, posjetila je i Grad Belišće. Razlog njihovog dolaska je kandidatura naše županije za Europsku regiju sporta 2024. godine.

Ova je komisija već boravila u našem gradu te Belišće proglasila Europskim gradom sporta 2017., a godinu nakon toga Belišće je bilo i dio Europske regije sporta Slavonia & Baranya, zajedno s gradom Valpovom, općinama Bizovac i Petrijevci, te mađarskim Šiklošem i Harkanjem.

Goste predvođene zamjenikom predsjednika ACES Europe Johnom Swansonom i glavnim tajnikom Hugom Alonsom, u obilazak i prezentaciju sportskih infrastrukturnih kapaciteta Belišća, koji su izgrađeni u razdoblju od posljednjeg posjeta delegacije do danas, poveo je pročelnik Ureda gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Obišli su tom prilikom novoizgrađenu zapadnu tribinu i malonogometni teren s umjetnom travom te vanjsko košarkaško igralište u Sportskom parku, a na Sportskom trgu, kod fontane između bazena i nastavno-sportske dvorane, susreli su se i s članicama Odbojkaškog kluba Belišće, koje su nedavno osvojile zlatnu medalju na Međunarodnim sportskim igrama mladih.

-Uvjereni smo kako će Osječko-baranjska županija osvojiti ovu prestižnu titulu koju su već dobili brojni veliki europski gradovi, što će značiti još jednu stepenicu više u promociji našeg sporta na županijskoj razini. Sport je prije svega sa sportašima i njihovim rezultatima izvrstan veleposlanik Belišća i Osječko-baranjske županije i vjerujem da će izbor biti veliki plus za sve te novi kotačić i zamašnjak da se sport nastavi razvijati i da nas naša djeca i mladi nastave uveseljavati svojim izvrsnim rezultatima, rekao je Domagoj Varžić, pročelnik Ureda gradonačelnika grada Belišća.

S delegacijom iz Europe, u Belišće je došao i glavni tajnik Sportske zajednice OBŽ Dubravko Ižaković, koji je dodao kako Komisija, u tri dana boravka u našoj županiji, treba obići Belišće, Valpovo, Baranju, Đakovo i Osijek, te u narednih nekoliko tjedana donijeti odluku zaslužuje li Osječko – baranjska županija titulu Europske regije sporta 2024. godine. Delegacija platforme ACES Europe pohvalila je napredak Belišća u zadnjih pet godina, istaknula važnost svih volontera i sportskih djelatnika u razvoju njihovih ekipa i postizanju uspjeha, te posebno čestitala našim mladim odbojkašicama na postignutim uspjesima na međunarodnoj razini. Kad je u pitanju kandidatura Osječko-baranjske županije, posebno ih se dojmila pozornost koju ova regija pokazuje prema sportu i važnost 150 milijuna kuna investiranih u ovaj segment života, ali i poticanje sportskih aktivnosti za invalidne osobe u čemu vide posebnu važnost. Očekuju također i da bi se, ukoliko Županija dobije ovu titulu, omjer muškaraca i žena i sportu na ovim prostorima mogao početi izjednačavati. Inače, na području naše županije je 1.300 članica sportskog udruženja, koje sudjeluju u više od 60 sportskih disciplina, a nekim oblikom sporta se bavi 30% Slavonaca i Baranjaca.


Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content