Novosti|

Iako je bocanjevačka župna crkva pod patronatom svetih Filipa i Jakova, čiji je spomendan 3. svibnja, u našem Etno selu je od davnina običaj da se crkveni god slavi 1. svibnja, prije svega zato što je tada neradni dan odnosno Međunarodni praznik rada. No, doznajemo od župnog vikara vlč. Luke Ćosića, prema starom kalendaru 1. svibnja slavili su se sveti Filip i Jakov, a kasnijom reformom taj je blagdan prebačen dva dana kasnije.

Prigodnu čestitku je svojim sumještanima, ali i svim sugrađanima uputio Bojan Vuksanić, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Bocanjevci:

-Drugu godinu za redom kirvaj nam prolazi u znaku epidemije koronavirusa, pa se zbog toga neće u potpunosti ispuniti ona slavonska poslovica „dođe god da se vidi rod“. Unatoč tome, svima onima koji posjete naše selo, želim ugodan boravak u njemu, poručio je Vuksanić, a nije zaboravio uputiti čestitke i Belišćanima.

-Čestitke upućujem i svim žiteljima našeg Belišća povodom Dana grada i zaštitnika župe svetog Josipa Radnika. Čestitke povodom vrijednih obljetnica zaslužuju i Gradski radio Belišće te Belišćanski list, koji su postali neizostavni dio naše svakodnevice, kaže Vuksanić, dodajući želju da nas sve prati zagovor svetog Josipa Radnika te svetih Filipa i Jakova apostola, zaštitnika Župe Bocanjevci.

U Etno selu Bocanjevci, uz proslavu nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova, uobičajeno je slaviti sakrament primanje prve svete pričesti te i na taj način uzveličati već ionako radostan dan u ovoj župi. Ove godine će sakrament prve svete pričesti primiti devetero djece, koje je zajedno sa župnim vikarom vlč. Lukom Ćosićem, za sakrament pripremala vjeroučiteljica Anamarija Runje.

Svečanu misu u 11 sati, u bocanjevačkoj je crkvi predslavio vlč. Ćosić, koji je prvopričesnicima udijelio sakrament, a suslavitelj je bio valpovački đakon, vlč. Bruno Diklić. Euharistijsko slavlje svojim je sviranjem obogatila Katica Strugačevac zajedno sa zborom župe svetih Filipa i Jakova Bocanjevci.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content