Novosti|

Planinari, najčešće, nisu samo lovci na planinske vrhove i čuvari prirode, nego se upoznaju sa kulturnim, povijesnim, etnološkim, zemljopisnim, vjerskim i ostalim znamenitostima kraja u kojem borave. Osim toga,  promoviraju i svoj grad i kraj iz kojega dolaze. Upravo s takvim idejama 14 planinarki i planinara HPD-a Belišće krenulo je 19. svibnja na četvorodnevni izlet u Ramu i okolicu u Bosni i Hercegovini.

Rama, područje oko administrativnog središta Prozora, nalazi se na razmeđu  Bosne i Hercegovine, tristotinjak kilometara od Belišća.

U planinarskom smislu glavni i najzahtjevniji cilj ovog izleta bio je uspon na 1956 m visoki Idovac, najviši vrh planine Raduše. Većina sudionika izleta uspjela je popeti se na ovaj vrh, unatoč prilično visokim temperaturama zraka. Posebna je zanimljivost nailazak na ostatke snijega. Polazište za ovaj uspon bilo je u selu Zahum, od rodne kuće Dive Grabovčeve. Radi se o prelijepoj djevojci, koju je, po priči, u 17. stoljeću ubio Tahir beg Kopčić, jer je ona odbijala njegove nasrtaje. Kasnije su belišćanski planinari posjetili i njen grob na lokalitetu Kedžara na Vran planini.

Raduša, Vran, Ljubuša i Čvrsnica obiluju planinarskim stazama. Po preporuci lokalnih planinara iz HPD-a Rama, te posebno Marijana iz Tomislavgrada, koji je i sam član HPD-a Belišće i jednim dijelom se priključio ovoj ekipi, vođa puta Zoran je odabrao nekoliko vrlo atraktivnih aktivnosti. Kombinirajući planinarenje i vožnju automobilima, izletnici su uspjeli posjetiti muzeje, galerije i crkve Šćit, Masna Luka i Tomislavgrad, ski centar Rostovo, jezero Blidinje, nekropolu stećaka Dugo polje i kuću Hajdučke vrleti.

Posebno je atraktivno bilo vidjeti 92 m visoku branu na rijeci Rami. Zbog nje je 1968. godine potopljeno ramsko polje i nastalo je prekrasno akumulacijsko jezero. Ono obiluje razvedenom obalom, mnogobrojnim otočićima, a posebno je zanimljivo ribolovcima zbog obilja kvalitetne ribe. Neki iz grupe su se uspjeli i okupati u jezeru.

Posebna odlika Rame je gostoljubivost. Od gvardijana samostana Šćit, fratra u Masnoj luci, do vlasnice apartmana u selu Rumboci, koja je naprosto plijenila svojom ljubaznošću.

Na povratku su članovi HPD-a Belišće, a opet pod vodstvom vodiča Zorana, posjetili prelijepe znamenitosti rijeka Plive i Janje. To su: Janjski otoci, izvori rijeke Plive, Plivska jezera i vodopadi u Jajcu.

Ovo je bio još jedan izlet za pamćenje na kome se tijelo razgiba, a duša regenerira.

HPD Belišće se posebno zahvaljuje Zajednici športskih udruga Belišće na ustupanju kombija.

Vozači Mirko i Zoran su odlično odradili svoj posao i veliko im hvala.

Tekst: Drago Cvenić
Foto: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content