Novosti|

U spomen na svog prvog predsjednika Dragutina Gibičara – Karčija, članovi Likovne udruge Bel-Art u suradnji s Maticom umirovljenika, proteklog su vikenda po četvrti put održali Memorijalnu likovnu koloniju koja ima za cilj podsjetiti na dugogodišnje djelovanje Dragutina Gibičara u kulturno-umjetničkom životu grada Belišća u vremenima prije osnivanje “Bel-Art-a”, ali i njegovu aktivnu ulogu tijekom vođenja ove likovne udruge od njenog osnivanja do 2012. godine.      

U bogatoj povijesti kulturnog života grada Belišća značajno mjesto pripada Dragutinu Gibičaru koji je svoju kazališnu djelatnost započeo 1947.g. u Đačkoj sekciji, a kasnije se počinje baviti i režijom. Uprava Kombinata Belišće 1966.g. postavlja ga za Upravitelja Amaterskog kazališta, a to ostaje do 1982. godine. U više od 40 godina svoga djelovanja na području kulture, kao glumac i redatelj amater, postavio je na belišćansku kazališnu scenu brojna djela: Bez trećega, Ljudi, Klupko i Draga Ruth, a samo kao redatelj postavio je preko 70 dramskih djela.
Na samom početku slikarskog druženja okupljenima su se obratili  predsjednica Matice umirovljenika Marija Ilić te predsjednik Bel-Arta Ivan Vajda osvrnuvši se na sveukupni rad Dragutina Gibičara. Također su istaknuli kako bi ovaj slikarski Memorijal u budućnosti trebalo proširiti na suradnju s Centrom za kulturu Sigmund Romberg i Gradom Belišćem te ga podići na višu razinu, koju je ovaj svestrani Belišćanin zasigurno zaslužio. 
Nakon uvodnih riječi, dvanaest slikara uhvatilo se slikarskog materijala te su prionuli na stvaranje novih umjetničkih djela. Motivi su bili šaroliki: od cvijeća, šuma, polja pa i ponekih morskih motiva u slikarskim tehnikama akvarela, akrila te ulja na platnu. Uz slikanje, umjetnici su vrijeme na koloniji iskoristili i za razmjenu iskustava na području slikarstva, ali i ugodno druženje i zabavu.

Uz brojne sugrađane koji su došli pogledati rad belišćanskih slikara, koloniju je posjetila i Karčijeva kći Deana, koja je izrazila zadovoljstvo i sreću zbog održavanja likovne kolonije u čast i spomen njenom ocu.  
Nakon odrađenog “radnog” dijela kolonije, uslijedio je zajednički ručak koji su pripremile članice Matice umirovljenika grada Belišća.

Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content