Novosti|

 

Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je opet planinare iz kuća.

Dvadeset troje planinara se uputilo na belišćanski podravski pješački put, a imali su i zadatak provjeriti stanje staze, jer se bliži termin velikog skupa BPPP-6. 4. 2019.g. O ovoj akciji izvijestila je Mila Andrić, koja je i vodila grupu.

Okupili su se kod Svetišta Sv. Ane i u 10 sati krenuli na stazu. Krenulo se desno od svetišta, gdje je izrasla mlada šuma tj.  šikara te kroz šumski put koji se bijelio od visibaba. Jednim dijelom se išlo uz Dravu te nastavilo kroz posječenu šumu, kroz granje i preko srušenih stabala. Stigli su do naše nadstrešnice. Uslijedilo je loženje vatre i priprema ručka. Dio ekipe odlazi do vodocrpilišta i produžuje do Gata u vikend naselje. Priroda se budi-procvali su jaglaci, a i srijemuš kojeg smo prije dvije godine posadili je zazelenio. Procvale su  i cice mace.  Lijepo vrijeme je izmamilo i izletnike koji rado šetaju po našoj stazi-izvijestila je Mila.

Druga grupa koju je vodio Zoran Marković -14 planinara među kojima je bilo troje djece opet se uputila na Papuk.  Ovdje se održavao skup „Srimušijada“ u organizaciji HPD „Mališčak“ iz Velike. Okupilo se više od 200 planinara kod crkve u Velikoj. Odatle se krenulo na dvije predviđene staze. Cijela grupa je krenula prema  planinarskom domu Lapjak, pa iznad njega. Polovicu puta su išli zajedno, a onda je prva grupa otišla u pravcu Češljakvačkog visa, a druga prema vidikovcu 660 nm Tisovac pa spustom do lovačke kuće Duboka. Ni druga tzv. lakša staza nije bila prelaka.  Išlo se strmo gore, a i spust je bio dosta strm. U grupi je bilo puno djece i sve su to savladali-istina neki baš maleni –na leđima roditelja. Dan je bio prelijep, a raspoloženje na visini.  Priroda se i ovdje počela buditi i nailazili smo na procvale male zumbuliće, šafrane i visibabe. Srijemuš je tek malo izvirio, ali domaćini su našli potrebne količine na njima znanim mjestima. Prolazili smo kroz različite vrste šume, a najljepša je mlada bukova šuma. Sa vidikovca, a i sa staze pružali su se prekrasni vidici na veliki dio Papuka. S lijeve strane gledali smo na staru gradinu, kamenolom, vrh Nevoljaš i u daljini vidjela  se bijela kugla na najvišem vrhu Papuka. Za nešto više od 3 sata prešli smo 9 km ove prelijepe planine. Spustivši se do potoka kod lovačke kuće osjetili smo miris omleta s srijemušem (divljim lukom). Nakon potrošenih 500 jaja, domaćini su dostavili još kako bi bilo za sve. Nakon druženja neko vrijeme i osvježenja zadovoljno smo se vratili kućama u poslijepodnevnim satima. Naši mali suputnici nisu bili umorni, već veseli i razdragani.

  1. 3. 2019.g. opet idemo na Papuk na već tradicionalni izlet „Papučki jaglaci“ .

Ovaj izlet organiziramo za više sudionika autobusom.  Ovim putem obavještavamo zainteresirane da se što prije jave vođi puta Mili Andrić na broj mob. O989379960, kako bismo na vrijeme rezervirali autobus.

 

 

Tekst: Nada Donković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content