Novosti|

Dana 29. prosinca 2021. u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću članice i članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće pod vodstvom maestra Želimira Sušića održali su svoj tradicionalni božićni koncert.

Ovaj koncert tradicionalan je iz mnogih razloga. Jedan od njih svakako je to što je božićni koncert jedan od najdugovječnijih koncerata koje Mirovci održavaju kroz 33 godine svojega postojanja. Druga tradicija koja obilježava ovaj koncert jest da se u crkvi u Belišću traži mjesto više za brojnu publiku. Tijekom cijeloga koncerta mogla se osjetiti radost i pozitivna atmosfera jer prošle godine koncert nije mogao biti održan iz svima nam poznatih pandemijskih razloga.

Mirovci su koncert započeli pjesmom “Dobar vam večer, gospodo” ulazeći u crkvu uz zvuke raznih udaraljki i zvečki kojom su publiku uveli u program božićnog koncerta. Koncert je nastavljen izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama iz raznih dijelova naše domovine koje su izvedene a capella, dok su dečki izveli hrvatsku božićnu pjesmu “O Betleme“. Pjesma “Tiha noć” izvedena je uz instrumentalnu pratnju Petre Sušić na violini i prof. Krešimira Križaneca na klaviru. Zbor je izveo i zahtjevnu božićnu skladbu “In dulci jubilo“ koja datira još iz srednjeg vijeka.

Posjetitelji su nadalje mogli uživati u skladbama na engleskom jeziku. Prva od njih bila je “Rise up, shepherd, and follow” u kojoj je solo dionicu pjevala Višnja Mihaljević. Po prvi puta zbor je izveo skladbu “Sussex carol” uz klavirsku pratnju prof. Krešimira Križaneca i njegovog asistenta i učenika Marka Sušića.   

Posljednja 2 glazbena broja bile su pjesme “Little drummer boy” u kojoj je cajonist bio Marko Glavica, te vesela popularna pjesma “Feliz navidad“ za koju je klavirsku pratnju svirao maestro Želimir Sušić.

Za sam kraj zbor i prisutna publika zajednički su zapjevali pjesmu “Mali Isus“ u kojoj je saksofon svirao Davor Novaković, gitaru Mislav Sušić, a koju je napisao Želimir Sušić. Pjesmom “Mali Isus” uz dugotrajan pljesak svih prisutnih završio još jedan mirovski božićni koncert. Kao voditeljice programa izmjenjivale su se članice zbora Jelena Čolaković, Ivana Andrić Pejak i Tajana Kuruc.

Božićni koncert krajem godine prigoda je i za dodjelu priznanja svojim dugogodišnjim članovima koji slave neku od obljetnica članstva u zboru. Tako su predsjednica Višnja Mihaljević i tajnica Tea Glavica dodijelile priznanja sljedećim članovima: Jeleni Čolaković za 10 godina, Ivani Andrić Pejak i Višnji Mihaljević za 15 godina, Ivani Horvat, Suzani Svoboda i Antoniji Krišković za 20 godina, Davoru Novakoviću za 25 godina i Kristini Sušić za 30 godina.

Koncertu je nazočila i zamjenica gradonačelnika Belišća gđa Ljerka Vučković, koja se obratila prisutnima uz prigodne želje povodom božićno-novogodišnjih blagdana te izrazila svoju sreću, zadovoljstvo i ponos zbog ljepote koju donosi zbor MIR i pronosi ime Belišća u domovini i inozemstvu. Nazočnima se obratio i župnik Župe Belišće fra Marko Neretljak koji je izrazio svoje zadovoljstvo zbog dobre suradnje župe i zbora, kojemu je primarna djelatnost pjevanje na nedjeljnim svetim misama u 11 sati.

Tekst: Višnja Mihaljević, predsjednica CPD-a MIR Belišće
Fotografije: Efekt media, Bojan Molnar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content