Novosti|

Blagdan svetog Roka, zaštitnika Župe Veliškovci, najstarije župe na području grada Belišća, proslavljen je u srijedu, 16. kolovoza. U povijesnim dokumentima Župa Veliškovci se spominje još krajem 18. stoljeća pa čak i ranije, a osnovana je 1840. godine i od tada je u Veliškovcima sjedište župe s filijalama u Gatu i Tiborjancima. Svete mise u župnoj su crkvi svetog Roka u Veliškovcima bile u 8 i 11 sati. Tada su se vjernici oprostili od svog župnika, velečasnog Bože Ljubičića koji odlazi u mirovinu.

Uoči kirvaja, Josip Kozina, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Veliškovci, svim je mještankama i mještanima Veliškovaca poželio sve najbolje za Rokovo, a njihovim gostima da se ugodno osjećaju u Veliškovcima.

– Gosti koji dolaze samo na kirvaj, imat će priliku vidjeti mnoge promjene od prošle godine. Naime, kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Belišće, obnovljena je zgrada Nogometnog kluba Croatia Veliškovci. Asfaltirana je pristupna cesta do groblja i mrtvačnice te asfaltirano parkiralište kod groblja, a pri kraju su radovi na dogradnji vatrogasnog spremišta, rekao je Kozina, dodavši da su to samo najvažnije investicije, koje su vrijedne više od 1,2 milijuna kuna.

Župna crkva sv. Roka skladno je arhitektonsko ostvarenje koje svojom monumentalnošću nenametljivo dominira ne samo Veliškovcima, već i širom okolicom. Vrlo vjerojatno je crkvu projektirao priznati arhitekt, akademik Josip pl. Vancaš Požeški. Dovršena je 1902. godine za župnikovanja Ante Evetovića Miroljuba, poznatog hrvatskog pjesnika. Crkva ima glavni oltar s iznimno vrijednom oltarnom slikom koja prikazuje sv. Roka sa psom, a rad je glasovitoga slikara Celestina Mate Medovića.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content