Novosti|

Na 60. natjecanju mladih tehničara koje je održano u Poreču natjecao se Benjamin Crnčan iz OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, područne škole Veliškovci, u kategoriji modelarstva. Benjaminov mentor bio je Damir Tomas, nastavnik tehničke kulture. Benjamin je bio prvi na međugradskom i županijskom natjecanju, a svoju nadarenost prema maketarstvu pokazao je u Poreču gdje je zasluženo ponio titulu i najboljeg mladog modelara u Hrvatskoj.

Tehničke aktivnosti znatno pridonose razvoju znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti učenika, a natjecanje mladih tehničara omogućuje afirmaciju darovitih i talentiranih učenika i time pridonosi njihovom ranom otkrivanju.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području. Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu natjecatelj izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji, koju potom predstavlja pred ocjenjivačkim povjerenstvom.

Natjecanje mladih tehničara  organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture.

Tekst: Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content