Novosti|

U petak, 10. studenoga 2017. godine, održano je promotivno događanje pod nazivom Public power u sklopu projekta R-SOL-E Renewable Solar Energy, financiranog od strane EU kroz Interreg-IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija.

Tom prigodom, na prostoru ispred zgrade Gradske uprave u Belišću za najmlađe sudionike, polaznike Dječjeg vrtića “Maslačak” i učenike Osnovne škole Ivana Kukuljevića organizirano je natjecanje u proizvodnji električne energije putem posebno prilagođenog bicikla u kojem su djeca sudjelovala s oduševljenjem. Bicikl s generatorom i sistemom za punjenje akumulatora (baterija) osmislio je i izradio stručni tim Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće u sastavu Goran Kurtović, Goran Dojkić i Dragan Francuz te Tomislav Kudeljnjak kao voditelj tima. Tehnička je tvorevina inovativna po razrađenom sistemu akumuliranja električne energije, prikazu podataka na tabletu i LED trakama. Osim toga, članovi Zajednice demonstrirali su energetski učinkovita i pametna rješenja za transport i iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

U Gradskoj vijećnici održano je predavanje za poduzetnike i zainteresirane građane s naglaskom na mogućnosti korištenja dostupnih nacionalnih i EU fondova za obnovu i energetsku učinkovitost.

Na samome početku, sve nazočne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu, a tom prigodom je i predstavila projekt Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića “Maslačak” u Belišću.

Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća, ukratko je predstavio projekt R-SOL-E i održao predavanje o o mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove objekata kroz nacionalne i EU fondove koje je bilo namijenjeno poduzetnicima.

O primjerima dobre prakse u energetskom sektoru govorio je Bojan Radulović, ispred Društva energetičara „Belišće“ i tvrtke Sirius d.o.o., dok je javnu tribinu o korištenju obnovljivih izvora energije u praksi održao predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Goran Kurtović.

Promotivnom događanju prisustvovali su predstavnici partnera u projektu, Novog Sada i općine Gorjani na čelu s načelnikom Ivanom Lovićem, predstavnici Regionalne razvojne agencije, Odsjeka za pripremu i provedbu programa i projekata grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, Poduzetničkog inkubatora “Polet”, Valpovačkog poduzetničkog centra, Društva energetičara “Belišće”, djelatnici Lokalne razvojne agencije grada Belišća i zainteresirani poduzetnici.

Projekt R-SOL-E Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani, a cilj mu je promocija korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu smanjenja troškova energije javnih zgrada i infrastrukture. U sklopu projekta Grad Belišće će, između ostalog, postaviti solarne elektrane na 5 zgrada u svom vlasništvu: Gradsku upravu, Dječji vrtić “Maslačak”, zgradu Bazena, Policijsku postaju Belišće i Nogometni klub Belišće, postaviti info ploču i solarno stablo, revidirati akcijski plan energetske učinkovitosti (SEAP), organizirati javna događanja s ciljem promocije obnovljivih izvora energije.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content