Novosti|

Župi su poklonili slike evanđelista

Župa svetog Josipa Radnika u Belišću u više od pola stoljeća crkvenu godinu nikada nije proslavila u neobičnijim okolnostima i bez svete mise uz sudjelovanje vjernika.

Ipak, u Župi su se pobrinuli da zahvaljujući izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji s Umjetničkom udrugom „Bel-Art“ iz Belišća realiziraju originalni sadržaji koji će ovu godinu učiniti nezaboravnom.

Naime, umjetnici Bel-Art-a su, povodom crkvene godine, poklonili crkvi četiri slike evanđelista, 60 puta 70 centimetara u platnu na platnu, koje će krasiti nedavno obnovljenu vjersku dvoranu. Autori su na skromnoj ceremoniji župniku fra Branku Janjiću predstavili vrijedne slike evanđelista Mateja, Luke, Marka i Ivana s njihovim prepoznatljivim simbolima, koji im se zahvalio na njihovom angažmanu.

– Već nekoliko godina Bel-Art vizualna udruga Belišće aktivno sudjeluje u obilježavanju Dana grada Belišća, a sve s ciljem da svojim radom i doprinosom uljepša svoj grad. Nakon likovnih kolonija iz kojih su radovi podignuti u Uredu Turističke zajednice Belišće, zatim prošlogodišnje likovne kolonije, na kojima su nastali radovi ukrašavanja prostora belišćanskog kulturnog centra “Sigmund Romberg”, u suradnji sa Župom svetog Josipa Radnika Belišće, proslavljene su i proslave. Župa, organiziranjem likovne kolonije “Belišćanski slikari svojoj crkvi”. U sklopu ovog djela donirane su crkvi svetog Josipa Radnika kako bi se došlo do sredstava koja će uljepšati belišćansku crkvu – otkrivaju glasnogovornik i predsjednik likovnih umjetnosti u Belišću, Tin Lacković i Ivan Vajda.

Nastavljajući ovu plodnu suradnju, u sklopu koje je na platnu naslikana pola stoljeća Župa koja krasi popratne crkvene prostore, a nakon što je zid zbora ukrašen, vrsni umjetnici Jadranka Berak, Vanja Eberl, Antun Sabo i Ivan Vajda prenose svoju viziju evangelika sa svojim karakterističnim simbolima.

Ovaj je projekt u tijeku dva mjeseca, svaki je slikar prenio dio vlastitog rukopisa svojim djelima, ali svima je zajedničko da na slikama prevladavaju tonovi zemlje.

Obogaćene prostorije belizejske crkve

„Izuzetno smo zahvalni članovima Bel-Art-a na njegovanju izvrsne suradnje sa Župom na raznim projektima, za što su se oduvijek rado odazivali“, rekao je Belišće župnik. „S obzirom na to da će se ove prve nedjelje u kojoj se Misa ponovno slavi u nazočnosti vjernika naša crkvena godina liturgijski prebaciti, očekujemo da će i na taj dan, kao i u narednom razdoblju, vjernici imati priliku upoznati se s najnovijim umjetničkim djelima naših slikara koji su istinski obogatili prostore belišćanske župne crkve “, rekao je.

Tekst: Lidija Aničić
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content