Novosti|

U utorak je devetero belišćanskih planinara krenulo u obilazak Like i Velebita, odnosno Gacke doline i Majerova vrila. Vrila Gacke vrijedan su etnografski lokalitet. Područje Gacke sastoji se od devet vrila, a najjača su tri; Klanac, Tonković i Majerovo vrilo. 

Nakon obilaska vrila odlaze do Rizvanuše  i nastavljaju makadamskim putom, a uspon se povećava kroz takozvani Krivi gaj.  Stižu do planinarske kuće Visočica – 1430m. Do kuće je ruševina nekadašnjega Gajtanova doma (uništen je u Domovinskom ratu), a malo dalje je čatrnja (gusterna) pitke vode. Dvoje planinara odustaju i ostaju kod planinarske kuće te se penju na obližnji vidikovac i uživaju u travnatim i cvjetnim obroncima vršnog dijela Visočice. Sedmero planinara nastavili su uspon prema vrhu te stižu na vrh Visočice -1619 m s kojeg se pruža pogled na Liku i Velebit.                                

U srijedu odlaze u Veliku Paklenicu i hodaju do planinarskog doma Paklenica 480m. Planinarski dom “Paklenica“ udaljen je oko 6 km od glavnog parkirališta u kanjonu Velike Palenice. Sljedećeg dana planinari odlaze na Tulove grede, krškog fenomena Velebita. Tulove grede su skupina stijena neobičnih i strmih oblika, dugačke su oko jedan kilometar, a najviši vrh je 1120m. Nalaze se odmah pokraj ceste Obrovac-Sveti Rok i samim time su lako dostupne. Mnoštvo ploča poginulim braniteljima uz cestu podsjećaju na ratna zbivanja i veliku važnost Velebita u Domovinskom ratu. Zanimljivo je spomenuti da se na Tulovim gredama snimao film Winnetou.  Nakon toga odlaze na izvor rijeke Krupe, nedaleko od zaseoka Mandići.

Nakon toga, u petak odlaze u Liku na vrh Poštak 1425m. Dolaze u mjesto Otrić.

Tekst: Goran Maričić
Foto: M. Andrić, F. Šmit, D. Cvenić i G. Maričić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content