Novosti|

Više od pedeset belišćanskih planinara 12. 11. 2017.g. je bilo na najveselijoj planinarskoj fešti u Kutjevu.

 I ove godine u Kutjevu se okupilo više od dvije tisuće planinara i zaljubljenika u prirodu iz brojnih planinarskih društava diljem Hrvatske, kao i iz BiH.

Pun autobus belišćanskih planinara krenuo je u ranim jutarnjim satima u pravcu Kutjeva. Neki su već dan prije bili tamo u društvu prijatelja planinara iz BiH. Dan je bio ugodan jesenski – pomalo oblačan i već u autobusu vladalo je ugodno raspoloženje. Domaćini HPD „Vidim“ Kutjevo i ovaj put pokazali su svoje umijeće u organizaciji ovog velikog skupa. Goste su dočekali puni stolovi slavonskih delicija, kolača i topli čaj, a gradom se širio miris pečenog vola na ražnju. Bila je ti prigoda za susret s brojnim prijateljima planinarima iz drugih društava, pa se nakon zakuske i pozdravne riječi domaćina krenulo na staze po obroncima najstarije slavonske planine Krndije. Belišćanski su planinari po vlastitoj želji odabrali staze i uputili se na njih predvođeni domaćim vodičima. Najdulja je bila 4 sata i išla grebenom do planinske kuće Mlaka, kao i trosatna staza koja je išla preko Mitrovca, pa se kružno spuštalo prema Kutjevu. Ostale su bile kraće i vodile do vidikovca u vinogradu. Neki su odlučili uz vatru u podnožju šume uživati u planinarskim delicijama i pogledu na prelijepi okoliš, a neki su šetali gradom razgledajući brojne štandove razne gastronomske i druge ponude i prisustvovali misi. Opalo lišće šuštalo je pod nogama, lagani vjetar je širio miris jeseni, a s visine moglo se uživati u pogledu na velika prostranstva vinograda i šumu koja je blistala u svim nijansama jesenskih boja.

Po povratku sa staza uslijedilo je uživanje u ponuđenim gastronomskim delicijama, raznim vrstama vina, a naročito kuhanom. Neki su se zadržali ispred vinskih kuća na degustacijama vina i sa svih strana čula se vesela pjesma. Ispred crkve je održano već tradicionalno krštenje i posvećenje vina, a na pozornici u centru se odvijao zabavni program, također uz krštenje vina, ali na zabavan način.

Iako je zabavni program trajao do kasno u noć, u 16 sati krenulo se u pravcu Našica, gdjesu belišćanski planinari prisustvovali predavanju Stipe Božića i promociji knjige Alpski ratnici.

Knjigu je napisala kanadska spisateljica Bernadette Mcdonald koja je višestruko nagrađivana, kao jedna od najvećih poznavateljica povijesti svjetskog alpinizma. Knjiga govori o zlatnom dobu slovenskog i hrvatskog  alpinizma – razdoblja kraja II svj. rata do danas.  To su priče o fantastičnim uspjesima u najvišim gorskim masivima na svijetu, naravno i tragedijama  koje su se prilikom tih pothvata događale. Prevedena je na više jezika svijeta. I ovaj put nas je ovaj velikan u planinarstvu oduševio svojom jednostavnošću i načinom na koji je predstavio knjigu. Knjigu smo kupili i moći će u njoj uživati svi članovi našeg Društva.

Nije mogao ljepše završiti ovaj lijepi izlet i jesenski dan.

Tekst: Nada Donković, tajnica HDP-a “Belišće”

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content