Novosti|

Devetoročlana ekipa Hrvatskog planinarskog društva “Belišće” provela je prošli vikend u Hrvatskoj Kostajnici gdje se održavala 20. Kestenijada, a dva predstavnika Društva sudjelovala su na Osječkom pješačkom putu.

Hrvatska Kostajnica je grad na Banovini (Sisačko-moslavačka županija). Smješten je u središnjem dijelu hrvatskog Pounja, podno Zrinske gore. Grad je nastao na otočiću usred rijeke Une, a glavnina naselja pruža se uz lijevu obalu rijeke. Ime potječe od riječi “kostanj”, što je jedna od starijih varijanti hrvatske riječi “kesten”. Upravo zbog toga što je ovaj kraj bogat kestenovim šumama, idealan je domaćin svim ljubiteljima ove jesenje poslastice.

Belišćanski planinari u Hrvatsku Kostajnicu doputovali su u petak u večernjim satima i smjestili se u prilično velikoj turističkoj kući u selu Utolica koju smo dobili na korištenje ljubaznošću i posredovanjem kostajničkog gradonačelnika. U gradu je već od petka vladala velika vreva s mnoštvom štandova i bogatom ponudom jela i slastica od kestena.

U subotu prije podne naši kolege, kostajnički planinari organizirali su pohod obroncima Zrinske gore gdje smo se uvjerili u prirodne ljepote ovog kraja. Najimpresivnija točka na ovoj planinarskoj stazi svakako je spomenik poginulom snimatelju Hrvatke televizije Gordanu Ledereru koji je na tom mjestu u kolvozu 1991. godine pogođen metkom iz neprijateljske snajperske puške dok je bio na radnom zadatku snimanja borbe naših branitelja.

Subotnje popodne i večer proveli smo u obilasku kostajničkog starog grada Zrinskih gdje se održavao zanimljiv srednjovjekovni festival. U nedjelju dopodne promatrali smo dolazak turističkog vlaka “Kesten cuga” koji svaki godine na kestenijadu dovozi turiste iz Zagreba i okolice, a koje su domaćini dočekali uz limenu glazbu i pozdravne riječi dobrodošlice. Nakon toga popeli smo se na brdo Djed koje se nadvija nad samim centrom grada i zatim se puni dojmova zaputili nazad prema našoj Slavoniji.

U subotu, 7. listopada, dvojica članova Društva  odazvala su se na aktivnost Osječki pješački put. Ovo događanje bilo je u organizaciji HPD “Bršljan Jankovac” iz Osijeka. Po lijepom vremenu okupilo se 15o planinara i hodali su više od 12 km. Krenulo se s Trga Ante Starčevića-Tvrđa-Copacabana- pa do ušća Karašice u Dravu.

I ovaj vikend planinari Belišća obilježili su fizičkom aktivnošću i ugodnim druženjem.

Tekst i foto: Nada Donković (HPD “Belišće”)

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content