Novosti|

Proteklog vikenda, 20. i 21. 5. 2017.g. dvoje belišćanskih planinara bili su sudionici na Pohodu slavonskim planinama –Požeška gora.

Udruga Slavonski planinari (bivši Slavonski planinarski savez) organizator je ovih pohoda. Prvi ciklus počeo je 2o11. godine u 5. mjesecu i završio 2o15.g. Svake godine u 5. mjesecu u dva dana treba prehodati po jednu slavonsku planinu. Svih pet planina čini oko 320 km najduže transverzale u Hrvatskoj „Slavonski planinarski put“ , koji slavi 60 godina od osnutka. Prošle godine počeo je drugi ciklus pohoda s planinom Psunj, a ove godine nastavlja se s Požeškom gorom. Ovi pohodi nisu masovni, jer su dosta zahtjevni – potrebno je ishodati oko 30 km dnevno –vremenski od 7 do 9 sati.

Prvi dan pohoda počeo je u 9.15 sati ispred planinarske kuće Strmac. Za isti se odlučilo 11 planinara, 3 iz Lipika, 1 iz Osijeka, 3 iz Nove Gradiške, 1 iz Kutjeva, 1 iz Požege i 2 iz Belišća. Trasa puta bila je: Strmac – Baćin Dol – Kula Gračanica – vrh Kapavac i spust do planinske kuće „Bajin kijer“ u Zakorenju. U planinskoj kući planinare su dočekali ljubazni domaćin S. Lončarević  i predsjednik HPD „Sokolovac“  P. Livak iz Požege. Ovom prigodom je i službeno ova planinarska kuća uvrštena u kartu planinarskih objekata Hrvatske. Predsjednik udruge Slavoski planinari Otmar Tosenberger predao im je natpisnu ploču.

Ujutro,  21. svibnja, u 8 sati nastavljen je pohod. Trasa Zakorenje – Dolački grad – Kamen – Maksimov hrast – Crkveni vrhovci – Klikun – Požeška Koprivnica. Na obje trase logistiku je organizirao predsjednik udruge Slavoski planinari dovozeći na pristupačne punktove osvježavajuće napitke. Do cilja se hodalo oko 7 sati. Obje dionice ishodalo je 7 sudionika: 3 iz Lipika, 1 iz Osijeka, 1 iz Požege, 1 iz Kutjeva i 1 iz Belišća. Na pohodu je bilo 19 sudionika, od toga 16 hodača i 3 logističara.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content