Novosti|

Belišćanski su planinari produženi vikend od 25. do 29. listopada 2017. g. proveli na zanimljivom planinarsko-turističkom izletu na jugu Hrvatske i u Crnoj Gori.

Prvog dana, 25. listopada, u kasnim večernjim satima, 20 planinara krenulo je u pravcu juga Hrvatske te su u ranim jutarnjim satima sljedećeg dana stigli u Metković. Nakon kraćeg osvježenja i pripreme za planinarenje, krenuli su u pravcu planine Rujnice koja se nalazi iznad doline Neretve i gradova Metković i Opuzen. Iz mjesta Desne krenulo se prema vrhu Babina Gomila (735 m). Uspon je u početku blag djelomično kroz borovu šumu i makiju, pa onda krš i golet. S vrha prelijep pogled na dolinu Neretve i planinu Biokovo. Na trećini prijeđenog puta prema vrhu 3 člana odlučuju se za povratak i obilazak plantaža mandarina i starih kuća u podnožju planine. Ostali dolaskom na vrh uživaju u pogledu i aparatima bilježe najljepše prizore. Nakon spusta i kratkog druženja s domaćinima nastavljaju put prema Mlinima (naselje u općini Župa Dubrovačka) gdje je dogovoreno noćenje. Lijep doček domaćina uz rakiju travaricu i liker od oraha, ugodno druženje pa počinak.

Drugoga dana ujutro pravac Kuna Konavalska odakle je planiran uspon na Snježnicu (najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj). 14 članova odlazi prema vrhu Ilijin vrh 1234 m, a ostali se s vozačem vraćaju do Mlina te uživaju u šetnji uz obalu do Solina. U Mlinima posjećuju povjesne lokalitete: platanu posađenu 1742. g., staro mjesno groblje s crkvicom sv. Ilaru iz 1164. g. Ukupno su prošli oko 10 km uživajući u ljepoti morske obale i mora. Prva je grupa uspješno uspela na Ilijin vrh i uživala u pogledu na Konavalsko polje, zračnu luku Čilipi, otoke Mljet, Korčulu, poluotok Pelješac, na bosanske planine Čvrsnicu, Prenj, Velež i crnogorske Durmitor, Orjen i Lovćen. Svi su se vratili u ugodne apartmane u Mlinima. Tu je uslijedio nastavak druženja i komentari o dojmovima proteklog dana pa utonuće u zdravi san.

Trećeg dana u 7 sati kreće se u pravcu Crne Gore i najznamenitije planine Lovćen, koja se prostrla iznad Boke kotorske. Praćeni jakim vjetrom i burom po dosta lošoj cesti stigli su u Kotorski zaljev do trajekta. Cilj je vrh Jezero 1642 m i Njegošov mauzolej. Obzirom na vremenske uvjete nije se išlo planinarskom stazom, već stepenicama-njih 461 do vrha. Lokalni kustos je u veličanstvenom mauzoleju objasnio sve povijesne činjenice istog. Nakon razgledanja mauzoleja uživalo se u pogledu s te visine. Po povratku s vrha uslijedilo je razgledavanje grada Cetinja i ručak. Puni lijepih dojmova u apartmanima se nastavilo s ugodnim druženjem, a potom počinak.

Četvrti je dan bio rezerviran za posjet Dubrovniku i povratak kućama. Do 12 sati razgledavanje grada-bisera našeg Jadrana, prolaskom kroz dolinu Neretve kupnja mandarina, a u Jablanici ručak. Puni prelijepih dojmova u veselom raspoloženju vratili su se kući.

Nakon ovog izleta HPD “Belišće” planira odlazak na jedan od najvećih skupova planinara Kutjevačko Martinje za veći broj planinara i izletnika 12. studenoga 2017.g.  Polazak je u 7 sati s autobusnih kolodvora u Valpovu i Belišću. Izlet je planiran autobusom i ima još slobodnih mjesta. Prijaviti se možete do 2. studenoga u prostorijama Društva ili tajnici na broj 098 822 572.

Tekst: Marina Stifter
Foto: Ivan Stifter

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content