Novosti|

Planinarsko društvo „Sunovrat“ Đurđenovac 21. put organizira tradicionalni izlet „Prva zadnjega“ (prva nedjelja zadnjeg mjeseca u godini).  Ovaj izlet je uvijek zanimljiv, već s toga što u to vrijeme Krndija bude prekrivena snijegom, ali i poznat je po dobroj organizaciji i veselom druženju.

I ove godine okupilo se stotinjak planinara iz susjednih društava, a gotovo svake godine odazovu se i prijatelji planinari  iz Tuzle.

Trinaest belišćanskih planinara u hladno nedjeljno jutro krenulo je u pravcu Gazija-planinarska kuća Tivanovo. Praćeni ponekom snježnom pahuljicom stižemo u Gazije, gdje je sve više snježnog pokrivača. Tu nas već čekaju ljubazni domaćini i uz veliku vatru okrjepljujemo se toplim čajem i kruhom s mašću. Kada su pristigli i ostali nakon pozdravne riječi domaćina svi kreću u planinu. Odgođen je uspon na Petrov vrh jer vremenski uvjeti nisu povoljni za ovaj pothvat. Jedna grupa je krenula u pravcu Dobre vode, gdje se trebala susresti s planinarima koji su krenuli iz Kutjeva, a druga lakšom i kraćom stazom u šumu. Dižući se u više predjele bilo je sve više snijega, a osjećao se sve hladniji vjetar-pravi zimski ugođaj. Uspinjali smo se oko 2,5 sata i uživali u ljepoti ove planine u bijelom ruhu. Došavši na mjesto gdje se trebao dogoditi susret s planinarima iz Kutjeva zatičemo tišinu i shvaćamo, da su se oni kraćim i nemarkiranim pravcem spustili do Gazija. Vraćamo se stazom preko Pijeskova do Gazija još oko 1,5 sat hoda. Tamo uz ostale susrećemo naše planinare iz Kutjeva kako već uživaju u toplom grahu, kuhanom vinu i vesele se uz zvuke harmonike. Pomalo promrzli, ali ugodnog raspoloženja i naša grupa nastavlja druženje. Veselo druženje uz harmoniku, gitaru i pjesmu i pokraj vatre potrajalo je do poslijepodnevnih sati. U veselom raspoloženju uslijedio je i povratak, uz zbijanje šala na račun nekih prizemljenja na skliskom terenu, gdje je posljedica bila samo malo mokra i blatna odjeća.

Tekst i foto: Nada Donković, tajnica HPD-a “Belišće”

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content