Novosti|

Ponedjeljak rano ujutro nas osmero krenulo je na obilazak kontrolnih točaka Hrvatske planinarske obilaznice. Jutarnja temperatura ugodna za put prema Dalmaciji, u jednoj od pauza  posjećujemo i Rastoke. U poslijepodnevnim satima stižemo do planinarskog doma Malačka u Kaštel Stari. Planinarski dom je zidani objekt, a smještena na samome prijevoju, malo ispod ceste koja spaja Kaštela s Radošićem. Dom je lijepo uređen; ima kuhinju,  blagovaonicu,  klimatizirane spavaonice  i sanitarni čvor. Oko kuće je prostrana terasa s pogledom na Kaštelanski zaljev i Split. Nakon smještaja u sobe i odmora od puta odlučili smo da idemo na Biranj. Planinarska staza je dobro markirana i stalno nam pruža pogled prema Kaštelanskom zaljevu, Splitu i okolnim otocima. Uživamo u pogledima, slikamo i odlazimo na kupanje u moru.  U domu druženje uz večeru i plan za sutra.

Utorak nam je plan Mosor. Polazak u ranim jutarnjim satima prema Splitu i prema zaseoku Sitno Gornje. To nam je polazna točka prema planinarskom domu Umberto Girometta. Planinarska staza je dobro markirana na početku je strmija i uspinje se po kamenjaru prošaranom travom s mnogo planinskog cvijeća. Staza dalje nastavlja nešto blaže i izlazi na visoravan i prijevoj Kažela do putokaza na raskrižju: Lijevo staza vodi za vrh Ljubljan , Vickov stup , Lugarnica  i Žrnovnica, a desno vodi  za planinarski dom Umberto Girometta. Staze do doma ide blagim usponom kroz borovu šumu koja ima vidljive tragove stradanja od požara. Uspinjemo se po krškoj goleti na Vickov stup te po hrbatu  nastavljamo prema Ljubirni i dalje po hrbatu  na najviši dio Mosora vrh Veliki Kabel. Povratak natrag ide jednim dijelom po hrbatu te nastavlja po strmim kamenim padinama uz pripomoć sajli pri silasku. Stižemo natrag do planinarskog doma Umberto Girometta. Odmaramo se na klupama kod doma i opet spust  prema našoj polaznoj točki u Sitno Gornje. Osvježenje nam je bilo kupanje u moru.

Srijeda nam je plan na Trtar vrh Krtolina. Dio ekipe ostaje u Kaštelima na kupanju , nas četvero odlazimo u pravcu Šibenika iz sela Rupića pod Trtarom, od planinarske kuće Ćićo.  Put vodi kroz nisko raslinje i kamen. Kratko ostajemo na vrhu jer sunce prži. Odmor potražimo kod planinarskog doma Ćićo. Plan je bio još ići u Trogir na Popratnicu – Crni vrh no zbog vrućine odustajemo i mi odlazimo kod naše ekipe na kupanje. Večer je druženje u domu i dogovor za sutra.

U četvrtak ujutro krećemo prema Solinu i odlazimo na najviši vrh Kozjaka Sv.Jure. Dio ekipe ostavljamo u Kaštel Kambelovcu na kupanju , a nas troje odlazimo na vrh. Uspon je konstantan. Na vrhu je kapelica. S vrha se pruža prekrasan pogled na Split. Vraćamo  se kod ostavljene ekipe i pridružujemo se kratkom kupanju u moru.

Puni dojmova, umorni od krša i sunca  vraćamo se doma.

Slike će reći više od tisuću riječi.

Tekst: Mila Andrić
Fotografije: Mila Andrić i Goran Maričić

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content