Novosti|

Grupa od šest planinara u kišno nedjeljno jutro odlazi na Krndiju u Gazije gdje ih čekaju tri člana iz Đurđenovca. Kiša ih je putem na svu sreću napustila, a pred Seonom ih dočekuje prolijetanje snježnih pahulja. Što su se više približavali Gazijama i snježne pahulje su gušće. Sedmero članova odlazi na hodanje po bijelim stazama Krndije, a dva člana ostaju u planinarskom domu Tivanovo na vodičkoj vježbi iz prve pomoći.

U nedjelju, 6. ožujka, odlaze  na Sirimušijadu  kod domaćina PD “Mališćak“ u Veliku, a odaziv je pristojan, dvadeset i troje planinara. Okupljanje planinara je kod crkve sv. Augustina. Osim domaćina planinare je dočekao hladan vjetar i sitne pahulje snijega. Sirimušijadu su uveličali planinari iz jedanaest slavonskih planinarskih društava.  Nakon pozdravnog  govora domaćina slijedi piće dobrodošlice te kretanje na staze. Na stazu kreće prva grupa za hodanje od 4,5 sata gdje se priključuje jedan član, a druga grupa kreće nakon desetak minuta na stazu od 3,5 sata na kojoj je bila devetnaest planinara iz belišćanskog društva.

Planinari su krenuli cestom do odmorišta Spinot i skrenuli lijevo na šumsku stazu punu lišća. Uspon je konstantan i što se više penju i snježnog pokrivača je sve više. Dolaze na vidikovac Nevoljaš 740 m uz malu pauzu za slikanje i nastavljaju put prema planinarskoj kući Jezerce gdje imaju pauzu za odmor uz topli čaj i sendvič.  Put nastavljaju laganim spustom do lovačke kući u Dubokoj. Manji dio planinara išlao je cestom do lovačke kuće u Dubokoj gdje je organizirano druženje uz omlet sa siremušem. Na toj stazi bilo je troje belišćanskih planinara. Slijedi ručak koji su napravili vrijedni domaćini, a to je luk siremuš sa šunkom i jajima. Nakon ručka, zimskog ugođaja i druženja vraćaju se cestom u Veliku gdje ih čeka prijevoz te se vraćaju kući, uz najavu za sljedeći masovniji izlet, Papučke jaglace (20. ožujka 2022.).

Tekst : Mila Andrić
Foto: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content