Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće proslavila je u utorak, 27. listopada 2020., četvrtu godišnjicu postojanja Belišćanskog čitateljskog kluba. Prije četiri godine, u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je odlučila osnovati svoj čitateljski klub, na inicijativu knjižničarke Jasne Andrišić. Povod osnivanja Kluba bila je ljubav prema čitanju koju su knjižničarke htjele podijeliti s drugim entuzijastičnim zaljubljenicima u pisanu riječ. Ta je odluka urodila plodom i već četiri godine kontinuirano Belišćanski čitateljski klub svojim djelovanjem promovira čitanje kao jednu od najvažnijih životnih vještina.

Prvi sastanak Kluba održan je u Mjesecu hrvatske knjige 2016. godine i otada je održano 36 sastanaka. Članovi Kluba sastaju se jednom mjesečno kako bi porazgovarali o knjigama koje su bile zadatak za čitanje. Taj razgovor uvijek poprimi i puno šire razmjere pa je na svakom sastanku zagarantirano ugodno druženje. Dobre atmosfere nije nedostajalo ni ovoga puta kada se slavio rođendan i za to su se pobrinule knjižničarke uz pomoć obrta Slatka bajka iz Belog Manastira koji je napravio tortu u obliku knjige. Knjižničarka Jasna Andrišić, iako u mirovini, vodila je sastanak o dosadašnjem djelovanju Kluba. Tako je istaknula da je u ove četiri godine predloženo čak 63 naslova za čitanje, a prvi koji se čitao bio je Kruh i mast poznatog hrvatskog autora Pavla Pavličića. Od svih tih naslova čistu peticu dobile su knjige Gonič zmajeva, Najdraže moje, Hana i Amerikana. Najlošije ocijenjene bile su dvije knjige iz popularne psihologije U rukavicama mi je ionako prevruće i J..e li vas ego? te roman Gorana Tribusona Ne dao Bog većeg zla. U pribavljanju primjeraka svakog zadanog naslova Knjižnici uvijek pomažu Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ponekad veliku pomoć pruže i Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca i Gradska knjižnica Beli Manastir. Od samog osnivanja pa sve do danas, dvadesetak ljudi iskazalo je svoje povjerenje Belišćanskom čitateljskom klubu. Neki od njih više nisu aktualni članovi, dok su neki vjerni članovi od početka pa se Knjižnica može pohvaliti s desetak stalnih članova svoga čitateljskog kluba.

Uz proslavu rođendana, razgovaralo se o i pročitanim knjigama. Knjige koje su bile zadatak za čitanje su Crveni adresar i Tetovirer iz Auschwitza, a obje su dobile ocjenu 4,4. Ovaj sastanak bio je ujedno i motivacija svim članovima da i dalje ustrajno čitaju i na taj način se pobrinu da ovakvih godišnjica bude što više u nadi da će im se pridružiti i novi članovi.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content