Grad za mlade, Novosti|

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva održava se od 1972. svake godine u češkom gradu Lidicama.

Priređuje se u spomen na djecu iz češkog sela LIDICA koju su njemački nacisti ubili 1942. godine. Natječaj je otvoren svim mladim autorima do 16 godina starosti, svake se godine priređuje na posebnu temu u kojoj se mladi autori izražavaju u tehnikama: crtež, slikarija, grafika, fotografija, keramika, kombinirane tehnike (skulpture, radovi načinjeni od metala, keramike, drveta, stakla, tekstila i papira).

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće od 2003.  sudjeluje (zajedno sa Fotoklubom Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo i OŠ Belišće), uglavnom sa fotografijom.

Ove godine smo u natjecanje uključili djecu iz Fotokluba Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, OŠ M.P. Katančić iz Valpova, OŠ I. Kukuljević iz Belišća i SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Mladi fotografi su fotografirali na zadanu temu ROBOTI I UMJETNA INTELIGENCIJA, koju je odredio UNESCO za 49. Lidice 2021.

Po dvije fotografije svakog autora poslane su krajem siječnja u Lidice.

Na 49. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 72 zemalje svijeta sa ukupno 11.213 radova.

Iz Hrvatske je ukupno poslano 247 radova. Mi smo sudjelovali sa 28 fotografija na zadanu temu.

Povjerenstvo je za radove iz Hrvatske dodjelilo 11 diploma, a jedna od njih dolazi Ivi Vincetić – CTK Valpovo-Belišće (OŠ Ivana Kukuljevića Belišće), 11 godina.

https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c-14

Mentori su Goran Kupčerić i Dragan Francuz.

Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih fotografskih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine. Do sada je u ZTK Valpovo-Belišće stigla 31 diploma za pojedinačne radove i 6 „Ruža Lidica“ (ZTK Valpovo, CTK Valpovo, Dinko Jukić, Danijel Jovinac, Petar Čvagić i Oleg Radolić).

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content