Novosti|

Članovi Likovne udruge Bel-Art u subotu, 7. srpnja 2018., po prvi su puta održali  likovnu  koloniju  u spomen  na svog prvog predsjednika Dragutina Gibičara – Karčija.

Ova Memorijalna likovna kolonija za cilj ima ukazati na djelovanje Dragutina Gibičara u kulturno-umjetničkom životu grada Belišća u vremenima  prije osnivanje „Bel-Art“-a, ali i aktivnoj ulozi tijekom vođenja ove likovne udruge od njenog osnivanja do 2012. godine.

U bogatoj povijesti kulturnog života grada Belišća značajno mjesto pripada Dragutinu Gibičaru koji je svoju kazališnu djelatnost započeo 1947.g. u Đačkoj sekciji, a kasnije se počinje baviti i režijom. Uprava Kombinata Belišće 1966.g. postavlja ga za Upravitelja Amaterskog kazališta, a to ostaje do 1982. godine. U više od 40 godina svoga djelovanja na području kulture, kao glumac i redatelj amater, postavio je na belišćansku kazališnu scenu djela: Bez trećega, Ljudi, Klupko i Draga Ruth, a samo kao redatelj preko 70 dramskih djela.

Ovu prvu, Memorijalnu likovnu koloniju otvorio je zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, a otvaranju je prisustvovao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća i predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar. Svim prisutnima obratio se i predsjednik LU Bel-Art Ivan Vajda osvrnuvši se na inicijativu članova udruge da jedna likovna kolonija bude posvećena upravo Dragutinu Gibičaru, kako se njegov doprinos kulturno-umjetničkom životu grada Belišća ne bi zaboravio.

Kratak osvrt na rad Gibičara u kulturi  pročitala je Jadranka Berak, dopredsjednica udruge, a poseban gost Memorijalne kolonije bio je Ivica Koprivnjak, doajen amaterskog kazališta Belišće i veliki prijatelj pokojnog, kako ga je od milja zvao, Karčija, koji se osvrnuo na veliki kulturološki trag koji je iza sebe ostavio Dragutin Gibičar.

Kako bi što zornije prikazali bar dio iz bogatog djelovanja u likovnoj  kulturi, članovi Bel-Art, Vanja Eberl i Tin Lacković napravili su prigodan pano s nekoliko karakterističnih fotografija koje su obilježile Dragutina Gibičara kao slikara.

Nakon uvodnih riječi dvadesetak slikara uhvatilo se slikarskog materijala te su prionuli na stvaranje novih umjetničkih djela. Motivi su bili raznoliki pa se tu moglo vidjeti portreta, cvijeća, pejzaža pa i poneka apstrakcija u različitim slikarskim tehnikama kao što su akril, akvarel, suhi pastel i olovka.

Uz slikanje, umjetnici su vrijeme na koloniji iskoristili i za razmjenu iskustava na području slikarstva, ali i ugodno druženje i zabavu.

Tekst: Tin Lacković

Fotografije: Zaim Saljiji, Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content