Novosti|

Istra 100 milja utrka je za koju brojni ultramaratonci žrtvuju mnogo kako bi u travnju zasjali u punom sjaju ili jednostavno izdržali dužinu na koju su se prijavili.

Članovi SRK-a Baraber Extreme Team iz Belišća žrtvovali su mnogo toga  za nastup na epskoj utrci u Istri. Izraz “zimske radosti“ za njih je poprimio mnogo ozbiljnije razmjere tijekom zimskih priprema na Papuku. To je itekako dobro došlo na ovoj utrci jer hiroviti je travanj na vrhu Učke pokazao najgore od sebe. Trud oko treninga potencirala je i činjenica da se ove godine na dužini od 110 kilometara, na takozvanoj Plavoj stazi, održavalo i pojedinačno te ekipno Prvenstvo Hrvatske u trail trčanju. Od Barabera su se u PH-u nadmetali Antonio Dujmović, Angel Milišić-Zečević, Damir Kligl i Mirela Kristek.

Ekipa je u petak u 22 sata iz Lovrana započela utrku  s obzirom na hladnoću i kišu, vertikalno uzbrdo na najviši vrh Učke visok 1400 metara – Vojak. Ušli su direktno u snježnu mećavu koja je već praktički u prvom dijelu utrke, odlučila o odustajanju ili  s odgodom mnogih trkača. Mirela Kristek je na kraju utrke stajala na trećoj stepenici postolja PH-a.

Da je trail utrka mnogo više od pukog nadmetanja u trčanju te da rezultat na “ultrama“ ovisi o nizu raznih čimbenika, pokazuje primjer Damira Kligla koji je na Istru došao u izuzetnoj formi, a završivši kao deseti u muškom poretku PH-a.Damir Kligl završava svoju utrku nakon 15:29 sati na stazi, i kao deveti od 131-og veterana od 40+ godina. Mirela dolazi samo 15 minuta iza njega i penje se na već spomenuto postolje, a u konkurenciji 20 Hrvatica. Također, staje na najvišu stepenicu postolja među 27 mlađih veteranki, dok sveukupno od 61 žene zauzima četvrtu poziciju.

Među 350 trkačica i trkača koji su se u 110 kilometara penjali gotovo 4400 metra uvis, i Antonio Dujmović ostvario je vrlo dobar rezultat. Kao 58. od 116 seniora, dolazi u cilj nakon 18:21 sati na stazi. Također, u konkurenciji PH-a zauzima 28. poziciju od 45 Hrvata, dok Angel Milišić-Zečević dolazi kao 36. Hrvat. U vremenu od 19:52 sati zauzima 60. mjesto u mlađoj veteranskoj skupini.

Po pitanju Prvenstva Hrvatske računao se i ekipni poredak, a u kojem su Baraberi, ovaj put nastupivši za MK Hrvatski sokol, kotirali kao peti među sedam muških ekipa. Zbrajala su se tri najbolja pojedinačna rezultata, tako da su od Barabera u računicu ušli Kligl i Dujmović zajedno s Dariom Majetićem iz Žutog šešira (također nastupa za Hrvatski sokol) s ukupnim vremenom 53:41 sata. Osim državnog prvenstva i staze od 110 kilometara, u Istri su nastupili Baraberi i u ostalim kategorijama – na 67 i 41 kilometru, te čak na 100 milja.

Green staza od gotovo 70 kilometara, iznosila je 2441 metar uspona, a na njoj su od Barabera nastupili Dunja Straka (11:09 sati), Krešimir Valentić (8:46) Boris Đurđević (9:47) i i Kruno Tomljanović (10:18). Dunja je među seniorkama zauzela 26. poziciju od 43, dok su Krešimir i Boris među 127 seniora, osvojili 47. i 73. mjesto. Kruno u kategoriji mlađih veterana zaposjeda 76. poziciju od njih 140.

Na yellow stazi gotovo maratonske duljine, a s oko 1000 metara uspona, nastupila je Martina Maloča (5:18) te zauzela 33. poziciju od 115 seniorki.Na “stomajlerici“ naziva red, 168 kilometara i 6539 metara uspona uspjelo je svladati 264-ero natjecatelja. Ipak, 101 sudionik nije uspio u pothvatu, a među njima je, nažalost, i član Barabera Zlatko Zetović. Iako je prema poretku izgledalo, da od starta sa svakom kontrolnom točkom napreduje i prestiže svoje suputnike, nakon 29 i pol sati na stazi, odlučuje odustati od utrke na 120-om kilometru. Bez obzira na to, zaslužuje naklon do poda jer i ova je udaljenost mnogima nezamisliva.

Tekst: Martina Maloča

Foto: Jože Opeka, Jelena Sekelj, osobna arhiva

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content