Novosti|

Početak listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće obilježen je zanimljivim kulturnim događanjem kojim Knjižnica nastavlja svoj program raznolikih aktivnosti tijekom jesenskog razdoblja.

Tako je u petak, 1. listopada 2021., službeno otvorena nova samostalna izložba slika poznatog belišćanskog slikara Antuna Sabe. Ova izložba od posebnog je značaja za Antuna jer je njome obilježio velikih 50 godina svog likovnog stvaralaštva, a nazvao ju je “Moje svaštarije”. Naziv izložbe naizgled zvuči vrlo jednostavno, ali zapravo najbolje opisuje Antunov bogati slikarski život čiji počeci sežu još od njegovih osnovnoškolskih dana. O bogatstvu njegova rada svjedoči i sedamdesetak izloženih slika na ovoj izložbi. Svaka od njih pokazuje raznovrsnost likovnih tehnika i motiva kojima je Antun stvarao svoj prepoznatljiv i nadasve cijenjen likovni izričaj. Uz ta njegova iznimna slikarska ostvarenja, treba naglasiti kako je Antun i na mnoge druge načine pridonio likovnoj umjetnosti i kulturnom životu grada Belišća. Zbog toga mu je ove godine dodijeljena plaketa “Grb grada Belišća” koja se dodjeljuje pojedincima za značajne doprinose kulturnom, sportskom, gospodarskom, duhovnom i ukupnom društvenom životu Belišća.
Sve to istaknula je i ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar na samom početku otvorenja izložbe te se uz nju brojnim posjetiteljima obratio i Ivan Vajda, predsjednik Likovne udruge “Bel-Art” Belišće. On je pak naglasio koliko je Antun važan za osnivanje, razvoj i uspješan rad “Bel-Arta”. Tom prilikom zahvalio mu se na svemu u svoje osobno ime i u ime cijele Likovne udruge koja mu je poklonila prigodan poklon. Knjižnica mu je također uručila poklon kao znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju. No Antun, osim što je primio poklone, odlučio je i sam jedan pokloniti posjetiteljima otvorenja izložbe. Iz tog razloga osmislio je nagradnu tombolu za sve posjetitelje, a nagrada je bila njegova slika. Sretnom dobitnicom tombole proglašena je Belišćanka Vera Huderer, članica Udruge “Bel-Art”.

Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Zvonimir Iveković, djelatnik belišćanskog Centra za kulturu Sigmund Romberg, koji je odsvirao i otpjevao dvije skladbe. Time je dodatno uljepšao cijelu večer koja će svima prisutnima ostati u dugom i lijepom sjećanju.

Oni koji nisu mogli prisustvovati na otvorenju izložbe moći će pogledati Antunove slike sve do 18. listopada 2021. godine. 


Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Tin Lacković 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content