Novosti|

SURADNJA SA SREDNJOM ŠKOLOM VALPOVO

Suradnja s učenicima SŠ Valpovo započela je unazad nekoliko godina dolaskom nekoliko učenika elektrotehničkog usmjerenja na radionice elektronike i robotike Zajednice tehničke kulture.

Ove je godine ova suradnja podignuta na viši nivo. Ljetos je dogovorena mogućnost da predavači Zajednice sudjeluju u izvannastavnom programu za 2. i 3. razred EL. Osim toga, svi zainteresirani učenici mogu koristiti kabinet robotike u Domu tehnike.

U sklopu pripreme organizacije izvannastavnog projekta usavršavanja vještina iz programiranja robota i 3D modeliranja, 17. i 19. 9. 2019. godine održana je radionica za učenike Srednje škole Valpovo. Radionice su bile za učenike 2.EL i 3.EL u okviru radioničkih vježbi u trajanju od 4 školska sata. Radionica je sadržavala kratko uvodno predavanje o mBotu i Arduino mikrokontroleru te programiranju u mBlock programskom jeziku. Učenici su samostalno izradili veći broj  jednostavnih programa i testirali rad mBota. Naučeno treba učenicima približiti programiranje robota općenito, ali i mogućnosti primjene u praksi. Radionicu je za CTVB vodio prof. Marijan Antolović.
Sljedeću radionicu održat će Tomislav Kudeljnjak, a ona će se odnositi na 3D modeliranje i 3D printanje.

3. LABUS OSIJEK

Od 17. do 18. 9. 2019. godine u Osijeku je održan 3. LABUS. LABUS je laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola. Izradio ga je FERIT za učenike, nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovnom procesu iz STEM područja. Ovo se prije svega odnosi na matematiku, fiziku, elektrotehniku, računarstvo i informacijske tehnologije.

Gotovo stotinu prezentacija i radionica iz matematike i fizike te primijenjenih inženjerskih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija održano je protekla dva dana u otvorenim i laboratorijskim prostorima FERIT-a u kampusu tijekom 3. LABUS sajma. Sajam su posjetili mnogobrojni vrtićarci, školarci, studenti, roditelji s djecom.
Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće sudjelovao je oba dana u sklopu projekta mBot: uređenje dječjeg igrališta. Zainteresiranim učenicima pokazali su se neke mogućnosti mBota u smislu vožnje sigurnosti u prometu, osnovne mogućnosti programiranja.

U sklopu LABUSA mentori su održali i tri radionice: Lemljenje – izrada elektroničkih sklopa na maskoti „STEovo“-a, Sastavljanje drvenih predmeta i Osnove elektronike.
Ekipa CTKVB-a bila je u sastavu učenika Matka Varžića i Borne Budai te mentora Tomislava Kudeljnjaka i Marijana Antolovića.

VALPOVAČKI SAJAM OBRTNIŠTVA I MALOG PODUZETNIŠTVA

Valpovački poduzetnički centar d.o.o. organizirao je 13. Valpovački sajam obrtništva i malog poduzetništva u subotu, 21. rujna 2019. godine na Trgu kralja Tomislava u Valpovu.
Sajam se održava trinaestu godinu za redom i okuplja proizvođače i pružatelje usluga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, udruga, banaka i drugih. I ove godine je sajam izložbeno-prodajnog karaktera.

Na sajmu se tradicionalno predstavila i Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće. Na štandu su voditelji radionica Marijan Antolović, Tomislav Kudeljnjak, Dragan i Ivana Francuz prezentirali su radionice Centra tehničke kulture.
Posjetitelji su mogli vidjeti robotska kolica (mBot), Unimat stroj za piljenje šperploče i najnoviji 3D printer koji je samo dva dana prije došao u Dom tehnike. Štand je posjetio velik broj posjetitelja.

Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content