Novosti|

           

Nakon ljetne stanke, udruga PUKS provela je niz aktivnosti u okviru projekta „Brinem“ sufinanciranim od Grada Belišća. Prva od planiranih aktivnosti bila je kreativna radionica izrade platnenih maski za djecu, a održala se u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom grada Belišća. Radionicu su vodile Romana Hudovernik i Vanesa Šerić, a bila je provedena u skladu s preporukama HZJZ-a. Cilj ove radionice bila je priprema za školu u novim okolnostima pandemije COVID-19, razvijanje resursa i vještina u ranoj dobi, osnaživanje i podrška.

            Tijekom rujna, članice udruge PUKS provele su prilagođavajući planirane aktivnosti novonastaloj situaciji, stoga je većina provedena virtualno. Koristeći web stranicu udruge i društvene mreže, nastojali smo što širu javnost upoznati s aktivnostima projekta „Brinem“ koji se provodi.

            Zaštita mentalnog zdravlja tijekom pandemije Covid-19 od izuzetne je važnosti, stoga smo posebnu pažnju posvetili našim najmlađima i njihovim roditeljima.

            Dajana Vinković, pedagoginja OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće,  uputila je riječi podrške i ohrabrenja povodom početka nove školske godine. Jelena Lacković, stručni suradnik i pedagog DV „Maza“ Valpovo donijela je niz savjeta roditeljima kako što bezbolnije prebroditi krizu prilagodbe na školu i vrtić. Marija Mandić je iz psihološkog kuta donijela niz savjeta kako s djecom otvoreno razgovarati o situaciji pandemije u kojoj se trenutno nalazimo, kako ih pripremiti na buduće događaje koji mogu uključivati bolest unutar obitelji ili kruga prijatelja, mogućnost samoizolacije i povratak u školu ili vrtić.

            Svi tekstovi nastali su s ciljem informiranja u svrhu prevladavanja straha i stigmatizacije kod djece i njihovih roditelja, razvijanja partnerstva između roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova, te osnaživanje i podizanje kvalitete života unatoč okolnostima u kojima trenutno živimo. Svi se tekstovi nalaze na blogu web stranice udruge www.puks.hr.

            Nismo ostali uskraćeni niti na edukacije. Tako je Vanesa Šerić, predsjednica udruge, sudjelovala ne on-line predavanju COVID-19 i mentalno zdravlje: Kako smo i što trebamo? koji je održala prof.doc.dr. Gordana Buljan Flander, a u organizaciji Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda, dok je Jelena Katalenić, koordinatorica mobilnog tima za palijativnu skrb DZ Valpovo, sudjelovala na Konferenciji o palijativnoj medicini „Ostani uz mene“ 10 godina CEPAMET-a (Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine) u organizaciji Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

            Prošlog tjedna se održala manifestacija Dani otvorenih vrata udruga 2020. u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Budući da naša udruga za sada nema adekvatna vrata prostora za rad i prezentacije aktivnosti i ovu smo aktivnost održali virtualno na fb stranici udruge pod sloganom: Naša vrata su i vaša vrata, vaša vrata su i naša vrata – vrata srca, širom otvorena“. Poziv budućim članovima je i dalje otvoren – prijave su moguće na email: puks.kontakt@gmail.com do 22.10. kada ćemo simbolično proslaviti četvrtu godišnjicu osnutka udruge.

            Osim navedenih aktivnosti, članice udruge započele su aktivnost „Dobar dan, kako ste?“ namijenjenu građanima grada Belišća i mještanima prigradskih naselja starije životne dobi. Naime, tijekom lockdowna volonteri naše udruge, u suradnji s GDCK Valpovo bili su na raspolaganju starijim osobama koji su bili u potrebi nabavke namirnica ili lijekova. U to smo vrijeme prepoznali njihovu potrebu za razgovorom i riječima podrške. Stoga smo odlučili aktivirati nekoliko novih telefonskih brojeva udruge s kojih ćemo nazvati naše korisnike i dogovoriti posjetu, ukoliko to žele. Cilj ove aktivnosti je osnaživanje i podrška osobama starije životne dobi, smanjenje osjećaja izoliranosti i bespomoćnosti tijekom pandemije COVID-19.

            U sljedećem razdoblju planiramo obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja te Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Najavljujemo i aktivnost „Naj susjed“ i mogućnost nastavka radionica osobnog rasta i razvoja „Pozitivni četvrtak“ putem digitalne platforme.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content