Novosti iz života udruga|

Ekipe DVD-a Veliškovci i Belišća u Kampu vatrogasne mladeži Fažana

U dvije različite smjene pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Veliškovci od 17. do 24.7.2023. (4.smjena) i DVD-a Belišće od 14. do 21.8.2023. godine (8.smjena) sa svojim voditeljima sudjelovali su radu 28. Kampa vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani.

Ovaj boravak poslužit će im kao odmor od brojnih natjecanja, ali i kao priprema za državno natjecanje na koje su se plasirali. Tjedni raspored unaprijed je određen tako da djeca svakog dana imaju redovne aktivnosti u kombinaciji s raznim igrama, natjecanjima i slobodnim vremenom za kupanje i izlet.

Druženje, nova prijateljstva i osjećaj pripadnosti kolektivu velike hrvatske vatrogasne obitelji glavne su niti vodilje svih smjena u Kampu u Fažani.

Plan aktivnosti bio je vrlo zanimljiv i interesantan, pogotovo onima koji su prvi puta boravili u Kampu, a voditelji Josip Kozina i Vesna Kozina DVD-a Veliškovci i Željko Čakalić i Mirjam Crnoja DVD-a Belišće, svojim angažmanom su motivirali mladež u izvršavanju svih zacrtanih zadaća.

Nakon ustajanja u 7 sati i doručka pristupilo se uređenju prostorija i okoliša bungalova. U prijepodnevnim satima odvijale su se vatrogasne i sportske aktivnosti: vatrogasna vježba za mladež, vježba s VMŠ, strojeve radnje i postupci, odbojka na pijesku te graničar. Poslijepodnevni sati bili su predviđeni za vatrogasne igrice i slobodne aktivnosti. Unatoč svim aktivnostima bilo je dovoljno vremena za kupanje i prije i poslije podne. U večernjim satima bilo je predstavljane svakog DVD-a i kraja iz kojega dolazi. Osim toga organizirane su i zabavne večeri: ples sa stolicama, karaoke, izbor najbolje maske, izbor najluđe frizure te izbori za miss i mistera Kampa. Četvrtak je bio dan predviđen za izlete te su članovi DVD-a Belišće posjetili nacionalni Park Brijuni, nakon čega su ponijeli lijepe uspomene. Nedjeljno prijepodne iskorišteno je za odlazak na sv. misu i obilazak Fažane.

Kao i svih prijašnjih godina i ovaj odlazak u Kamp je ostvario svoj cilj, a to je: stjecanje novih znanja i iskustava, zabava, obilazak znamenitosti i posebno upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava  koja će se, vjerujemo, nastaviti i u budućnosti. Vatrogasna mladež temelj je opstojnosti vatrogasne djelatnosti, a upravo ovakvim sadržajima privlači mlade u vatrogasne redove. U deset ovogodišnjih smjena u Fažani će boraviti više od 1000 djece iz 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Belišćanske vatrogaskinje u redovnoj dislokaciji u Supetru

Vatrogaskinje su danas, rame uz rame s muškim kolegama, profesionalno i dragovoljno posvećene vatrogasnom pozivu. Zaposlene su u javnim vatrogasnim postrojbama i angažirane u radu vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Aktivne su u intervencijama, spašavanjima, vježbama, natjecanjima i raznim susretima. Neke od njih su na vodećim pozicijama DVD-ova, a sve ih je više u vatrogasnoj mladeži i vatrogasnom podmlatku. A da su žene sve važniji faktor u vatrogastvu pokazuje i statistika Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) prema kojoj je kroz šest godina, od 2016. do 2022., porastao broj žena u vatrogasnom sustavu Republike Hrvatske.

S područja VZG-a Belišće vatrogaskinje koje su vidjeli svoj poziv kao profesionalni vatrogasac su Ivana Kristić i Jasna Vrbanić (članice DVD-a Belišće koje su zaposlene u zaštitarskoj tvrtki Bilić-Erić ) i Barbara Svrtan (članica DVD Veliškovci, koja trenutno radi kao sezonski profesionalni vatrogasac). Svoju volju i želju za vatrogasnim pozivom su istakli sudjelovanjem u redovnoj dislokaciji u Supetru na Braču kao ženski tim što je po prvi puta organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content