Novosti|

U petak, 13. prosinca 2019. godine, u predvorju Gradske uprave Belišće otvorena je izložba slika suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Gorana Petrača pod nazivom “Boje krajolika“, a u organizaciji Župe sv. Josipa Radnika Belišće i Grada Belišća.

Voditelj programa bio je prof. Branko Matišić, a u glazbenom dijelu nastupio je gudački kvartet.

Otvorenju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković koja se prigodnim riječima obratila prisutnima.

Goran Petrač rođen je u Ludbregu 1961. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Petrač unutar hrvatske suvremene likovne produkcije slovi kao nastavljač oniričkog slikarstva. Odlikuje ga visoka razina slikarskog umijeća, na mah prepoznatljiv duktus i uzvišeno motrište njegovih pikturalnih spoznaja svijeta i sebe samoga u letu iluzionističkih kazivanja. Figuralne kompozicije usred žitnih polja, slike metamorfoza ljudskih tijela, pejzažni prospekti, svjetlosni refleksi dalekih obzorja i mikrostrukture kamenih zapisa, motivi su koji ispunjavaju metafizički prostor Petračeva slikarstva. Prizori nabijeni zavičajnim znakovljem i kadrovi uzbibanih oranica s reljefno modeliranom grudom kruha slike su umjetnikova putavanja u iskon postanka.

Petrač je jedan od osnivača slikarske grupe “Contra” s kojom intenzivno surađuje i izlaže od osnutka 1998. godine pa sve do danas. Profesionalni put ga vodi ivan granica naše domovine, Hrvatske, te se pojavljuje samostalno izložbom u Münchenu već 1995. i na skupnim izložbama u nekoliko Europskih gradova. Treba izdvojiti sudjelovanje na Rimskom Biennalu 2016. godine gdje je i nagrađen posebnom nagradom i priznanjem za svoje slikarstvo. Iste godine prisustvuje općoj audienciji Pape Franje kao član delegacije grada Ludbrega, kojom prigodom je u ime grada Papi poklonjena njegova slika “Skidanje Isusa sa križa”. O njegovom opusu opsežnu monografiju napisao je Stanko Špoljarić 2013. godine.

Izložba će u predvorju Gradske uprave biti otvorena do 7. siječnja 2020. godine, a ulaz je slobodan.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content