Novosti|

U petak, 26. veljače 2021. godine zauvijek nas je napustio gospodin William de Gelsey, izravan potomak Vilima Gutmanna, jednog od utemeljitelja belišćanske industrije i Belišća.

Unatoč stradanju u ratnom vihoru Drugoga svjetskoga rata, gubitku voljenih osoba i imovine, barun William de Gelsey nastavio je bez ogorčenosti i mržnje graditi bolji svijet.

Barun William de Gelsey bio je ugledni europski bankar i nadasve filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja, čija fondacija podupire rad poznate sveučilišne škole u Budimpešti. Za ovaj je doprinos papa Ivan Pavao II. imenovao gosp. de Gelseyja Viteškim zapovjednikom Reda sv. Grgura Velikoga, a 2011. godine mađarski premijer Viktor Orbán odlikovao ga je najznačajnijim i najvišim državnim priznanjem. Gospodin de Gelsey nije skrivao svoje simpatije prema Gradu Belišću koje je tri puta posjetio.

Godine 2018. Williamu de Gelseyju uručeno je javno priznanje „Počasni građanin Grada Belišća“ u spomen na djeda i oca, utemeljitelje Belišća, a u želji da se iskaže najdublje poštovanje i zahvalnost svim članovima obitelji Gutmann čiji je trud, rad i život utkan u temelje Grada Belišća. Upravo to dobiveno priznanje Grada Belišća, William de Gelsey istaknuo je kao ono na koje je najponosniji u intervjuu za jedne mađarske novine.

Gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te djelatnicima Gradske uprave grada Belišća njegovim najbližima izražava iskrenu sućut.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content