Novosti|

Prvi tjedan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Belišće završila je odličnim književnim susretom za djecu.

Poznata hrvatska dječja književnica Sanja Polak iz Zagreba održala je u petak, 18. listopada 2024. godine, zabavno književno druženje s osnovnoškolcima. Ovo je njezino drugo gostovanje u Knjižnici Belišće, a ovoga puta došli su je upoznati učenici 3.a razreda sa svojom učiteljicom Sonjom Strugačevac, učenici 4. a razreda s vjeroučiteljicom Marijom Katalinić iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće te učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda iz Područne osnovne škole Veliškovci, u pratnji učiteljica Marije Šarčević, Antonije Krišković i Mirjane Majdenić. Veliki interes belišćanskih nastavnika i učenika za ovaj književni susret pokazuje koliko je Sanja Polak popularna u školskim krugovima.

Ona je inače i sama diplomirana učiteljica razredne nastave s pojačanim predmetom hrvatski jezik. Aktivna je u brojnim stručnim i znanstvenim aktivnostima u području osnovnoškolskog obrazovanja pa je, između ostalog, suautorica nekih udžbenika za učenike razredne nastave. Često kao predavač sudjeluje na brojnim seminarima i aktivima razredne nastave. Nekoliko je puta bila i član komisije za ocjenjivanje dječjih literarnih radova na školskim susretima Lidrano. Uz cijeli ovaj učiteljski posao, ali i mnoge druge aktivnosti kojima promiče važnost čitanja od najranije dobi, Sanja se ipak stigne baviti i spisateljskim radom. Dosada je napisala 12 romana za djecu te tekstove za 15 literarno edukativnih slikovnica. Zasigurno najpopularniji romani koje je napisala jesu romani, odnosno književni serijal o djevojčici Paulini P., koji su dio školske lektire. Prema romanu Dnevnik Pauline P. snimljen je čak i dugometražni film za djecu u produkciji HRT-a i producentske kuće Jaka. Za svoj izuzetan spisateljski rad primila je važne književne nagrade od kojih treba istaknuti nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman koju je dobila 2004. za knjigu Drugi dnevnik Pauline P. Knjige Petrica Pričalica i Morski dnevnik Pauline P. nominirane su 2006. i 2015. godine za međunarodnu književnu nagradu Mali princ, a knjiga Morski dnevnik Pauline P. dobila je i posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez.

Sve o sebi i svom bogatom radu s djecom i za djecu, Sanja je na zabavan i djeci prilagođen način ispričala tijekom književnog susreta. Zadovoljstvo na dječjim licima po završetku susreta dokaz je da ona zaista zna raditi svoj posao i kao učiteljica i kao spisateljica.

Ovaj itekako uspješan završetak prvog tjedna Mjeseca hrvatske knjige svojevrstan je nagovještaj da će se i idućeg tjedna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće događati razne, zanimljive aktivnosti o kojima  se detaljnije informacije mogu pronaći na knjižničnoj Facebook stranici i u lokalnim medijima.

Tekst: Dijana Crljenić
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Gradski radio Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content