Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće najavljuje ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige koji će se odvijati od 15. listopada do 15. studenoga 2024. godine u prostoru Palače Gutmann.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana diljem Hrvatske promiče važnost knjige u društvenom, obrazovnom i kulturnom aspektu života svakog pojedinca.

U ovogodišnjem izdanju Mjeseca hrvatske knjige kao tema je istaknuta vrijednost pripovijedanja i kazivanja, posebice onih književnih vrsta koje pripadaju usmenoj književnosti kao što su bajka ili legenda. Polazište za to bila je 150. godišnjica rođenja velike hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić koja je svojim bogatim književnim stvaralaštvom i pripovjednom izvrsnošću ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti. Tako će se pod sloganom „Pričaj mi…“ u cijeloj zemlji održati više od 2000 različitih programa koje su osmislile brojne knjižnice, centri za kulturu, škole, vrtići, instituti i izdavači.
Već dugi niz godina belišćanska se knjižnica također uključuje u ovu značajnu manifestaciju svojim raznolikim programom pa je i za 2024. pripremila bogat program za ljubitelje knjige i čitanja. Odmah prvi dan manifestacije, u utorak, 15. listopada 2024. u 17 sati u predvorju Palače Gutmann započet će popularni „Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga“ koje će se prodavati po cijeni od 1 €. Sav prihod od prodaje Knjižnica će iskoristiti za kupovinu novih naslova, a knjige će se moći kupovati sve dok se ne prodaju svi primjerci knjiga.

Nakon otvorenja Sajma, istoga dana u 19 sati u dvorani za književne susrete održat će se predstavljanje knjige „Oštri ćošak: vrijeme, ljudi, događaji i nikad ispričane priče“ autora Dubravka Maričića iz Belišća. Riječ je o knjizi izuzetno važnoj za Zavičajnu zbirku Gradske knjižnice i čitaonice Belišće jer ju je napisao lokalni autor, a i sadržajno je vezana za grad Belišće obzirom da je glavna tematika knjige nekadašnji poznati dio grada koji je bio od velikog značaja za stanovnike Belišća. Ovo zanimljivo događanje Knjižnica je organizirala zajedničkom suradnjom s Udrugom za kulturu i umjetnost ZUM Belišće i Udrugom za kreativni razvoj i informiranje Valpovština info. Knjigu će belišćanskoj publici predstaviti sam autor, ali i urednik knjige Vladimir Vazdar te recenzent Dinko Župan, dok će moderatorica cijelog predstavljanja biti bivša knjižničarka Ana Vazdar. Svečanosti ove književne večeri pridonijet će i nastup učenika Glazbene škole Valpovo i Belišće koji će odsvirati dvije prigodne glazbene točke.

Iz Gradske knjižnice i čitaonice Belišće upućuje se poziv svim zaljubljenicima u pisanu riječ da u utorak dođu na spomenuta događanja te da svakako prate lokalne medije i knjižničnu Facebook stranicu za detaljne informacije o ostalim aktivnostima aktualnog Mjeseca hrvatske knjige. 

Tekst: Dijana Crljenić
Foto: Tiskara Slog Belišće, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content