Novosti|

Jesenske aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće započele su odličnim književnim druženjem s Aleksandrom Stankovićem, poznatim radijskim i televizijskim voditeljem, nagrađivanim novinarom, vrsnim putopiscem i pjesnikom, koji je po drugi put gostovao u Knjižnici. Razlog Stankovićevog drugog gostovanja u belišćanskoj gradskoj knjižnici bilo je predstavljanje njegove nove knjige „Depra“, koje je održano u četvrtak, 12. rujna 2024. u Palači Gutmann.

Na početku ovog književnog događanja svima prisutnima obratila se ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar koja je ukratko najavila o čemu će Aleksandar Stanković govoriti tijekom večeri.

On je javna osoba koju, prije svega, svi znaju kao voditelja kultne političke talk-show emisije „Nedjeljom u dva“. Može se pohvaliti izuzetno uspješnom i dugotrajnom novinarskom karijerom, ali i idiličnim obiteljskim životom koji dijeli sa suprugom Željkom, kćerkom Unom i sinom Makom. Upravo zbog toga malo tko je iz javnosti znao da se Aleksandar već 14 godina bori s depresijom koja je, kako sam kaže, opaka i podmukla bolest, no o njoj se u hrvatskom društvu nažalost gotovo uopće ne govori. Odlučio je to promijeniti napisavši knjigu u kojoj je hrabro progovorio o svojoj borbi s tom teškom bolešću. Kombinirajući proznu i poetsku formu u „Depri“ je opisao najintimnije događaje i situacije iz života ne bi li svojim iskustvom pomogao svima onima koji boluju od depresije. Na samom predstavljanju knjige također je ogolio dušu pa je brojnoj belišćanskoj publici ispričao kako je i kada započela njegova depresija te što je sve proživio i naučio tijekom proteklih 14 godina.

„Depra“ je jedan od najvećih i najprodavanijih književnih hitova ove godine što pokazuje koliko je važno govoriti o depresiji ili bilo kojoj drugoj mentalnoj bolesti. Tome u prilog govore i pozitivne reakcije jučerašnje publike koja je imala zanimljiva pitanja za Stankovića, a još zanimljiviji su bili njegovi odgovori. Ponudio im je razne primjere iz svog života, ali podijelio je i iskustva drugih ljudi koji vode istu bitku kao on. Time je prisutnim posjetiteljima pružio razne edukativne informacije o depresiji i svojevrsne savjete kako se boriti i živjeti s njom.

Za uistinu izvrsnu i poučnu književnu večer, Aleksandru se zahvalio, u ime Grada Belišća, pročelnik ureda gradonačelnika Domagoj Varžić uručivši mu prigodan poklon koji su pripremile djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Belišće.

Tekst: Dijana Crljenić
Fotografije: Goran Dojkić, Ina Zamaklar, Zaim Saljiji                  

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content