Novosti iz života udruga|

Nakon završetka izvještajnog razdoblja, evaluacije provedenih projekata i aktivnosti te planiranja novih, udruga PUKS je tijekom proljetnog razdoblja ostvarila niz aktivnosti.

Tako je u ožujku završen treći modul poučavanja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine pod nazivom „Govorimo hrvatski“ koji vodi naša članica prof. Marija Ajduković. Polaznici su pokazali samostalnost u pisanju ispita i govorenju hrvatskog jezika koji im omogućuje kvalitetnu integraciju i povećava mogućnost zapošljavanja.

Sudjelovali smo na predstavljanju Lige protiv raka Valpovštine u Valpovu s kojom planiramo ostvariti suradnju aktivnom podrškom i zajedničkim aktivnostima.

Obilježili smo Svjetski dan sreće i sudjelovali u ekološkoj akciji „Volim Belišće, ali čisto!“.

Odobren nam je novi projekt „Vidim te! – Mentalno zdravlje u zajednici“ koji sufinanciraju grad Belišće i Osječko – baranjska županija s kojim želimo podići svijest o važnosti brige svakog pojedinca za vlastito mentalno zdravlje kao zalog ukupnog zdravlja pojedinca i zajednice.

U travnju smo održali jednu radionicu o mentalnom zdravlju za učenike 8. c razreda OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće u okviru projekta „Odmak od digitalnog“ čiji je nositelj Inkluzivna kuća „Zvono“, a naša udruga je partner u projektu. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U okviru ovog projekta održat ćemo još tri radionice za učenike osmog razreda: emocije, mindfulness i biblioterapija.

Odradili smo niz individualnih savjetovanja i posredovanja kod zapošljavanja raseljenih osoba iz Ukrajine, kao i pomoći i podrške u tugovanju uslijed gubitka voljenih osoba.

Susreli smo se s predstavnicima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka s kojima surađujemo na području integracije raseljenih Ukrajinaca te razgovarali o dosadašnjim provedenim aktivnostima i o mogućem nastavku suradnje u sljedećem razdoblju.

Početkom svibnja započeli smo edukaciju MUP – Model upravljanja problemima (Problem solving method) prema MUI modelu autora i edukatora Milana Grkovića. Do sada su održana četiri modula uz pomoć kojih stvaramo nove kompetencije za djelovanje u kriznim situacijama kako kod pojedinaca tako i u zajednici. Predviđene radionice dio su kreiranja Strateškog plana i programa 2024. – 2028. u svrhu osnaživanja i jačanja kapaciteta naše udruge kroz edukaciju i podršku.

Najavljujemo Dane otvorenih vrata udruga 2024. te će se predstavljanje naše udruge održati 6. lipnja 2024. od 16-18h u prostorijama udruge sv. Vinko Paulski, Radnička 14, Belišće, te pozivamo zainteresirane građane na druženje uz kavu.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content