Novosti|

Konačno je i u ZTK Valpovo-Belišće došla nova “igračka” koju su polaznici radionice robotike-elektronike toliko očekivali. Voditelj napredne grupe robotičara, Tomislav Kudeljnjak, izabrao je model 3D printera koji je stigao u kitu (dijelovima). Tomislav ga je sastavio i isprintao prve 3D oblike. Printer će biti predstavljen članovima UO ZTKVB na skupštini sredinom ovoga mjeseca, a mladi će ga početi koristiti u “Zimi u tehnici”.

Trodimenzionalni ispis, a naročito ispis u boji daje djeci i mladima mogućmnost upoznavanja sa i rada na najnovijim tehnologijama 3D modeliranja. Inženjerima razvoja i dizajnerima daje mogućnost jasnog uvida u tijek postupka dizajniranja, mogućnost isticanja raznih parametara, mogućnost lakog i ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog brzog i učinkovitog ispravljanja.
Koristeći se ovim mogućnostima 3D-pisača znatno se skraćuje vrijeme izrade i povisuje razina kvalitete modela i prototipa.
Područja primjene 3D-pisača su: arhitektura, dizajn, informatika, edukacija, strojogradnja, aeronautika, metalurgija, modelarstvo, medicina, bio-modeliranje, geo-info sustavi, molekularna kemija i dr. Za očekivati je i da će 3 d ispis biti primijenjivan i u konzerviranju restauriranju umjetnina.

Evo što je Tomislav napisao o karaktristikama printera:
Konstrukcijski elementi 3D printera izrađeni su od laserski izrezanog akrila i čeličnih vodilica, a podloga na koju se predmet ispisuje načinjena je od aluminija. Pomične dijelove čini 5 koračnih motora (po jedan za x i y os, dva za z os te jedan za istiskivanje materijala), a najveća moguća brzina glave za ispis je 100mm/s pri čemu se debljina ispisanog sloja može postaviti na vrijednost od 0,1 do 0,3mm. Printer prihvaća nit promjera 1,75 mm koja može biti od ABS-a, PLA, Nylona, PLA s dodatkom drva i ostalih materijala. Moguće je ispisati predmete do veličine 200x200x200mm, a predmeti se na ispis mogu poslati pomoću USB kabela ili se ispisivati može sa SD kartice bez upotrebe računala.

Tekst i foto: ZTK Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content