Novosti|

U ponedjeljak, 21. prosinca 2015. godine, održana je posljednja ovogodišnja, 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Belišća.

Najznačajnija točka dnevnog reda bile su 5. izmjene i dopune gradskog proračuna za 2015. godinu. Grad Belišće ovu je godinu završio s proračunom od 41.702.440 kuna. S obzirom da je izvorni prihod i rashod proračuna u ovoj godini bio 22.621.372 kuna, vidljivo je da je uz vlastite izvorne prihode gradskog proračuna stiglo još 19.081.068 kuna, odnosno još 84,35% izvornih gradskih prihoda. Tomu treba još dodati i vrijednost izgradnje dva nova kružna toka i nove pješačko-biciklističke staze do mosta na rijeci Dravi u sklopu rekonstrukcije državne ceste D517, u ukupnom iznosu od 14.341.547 kuna. Ova investicija financirana je od strane Hrvatskih cesta direktno izvođaču radova i kao takva nije zabilježena u proračunu Grada Belišća. Sve ovo zajedno znači da je u Gradu Belišću u 2015. godini, uz izvornih 22.621.372 kuna vlastitih prihoda, iz drugih vanjskih izvora, a misli se na sredstva fondova Europske unije, sredstva resornih državnih ministarstava, fondova i institucija te sredstva županijskog proračuna, dakle „sa strane“, kao besplatna, bespovratna sredstva, pristiglo još 33.422.615 kuna što predstavlja 147,75% izvornog gradskog proračuna.

Sve ovo omogućilo je u 2015. godini realizaciju više od 20 novih kapitalnih projekata i investicija među kojima su najznačajnije sljedeće: novi Dom kulture s Kazališnom kavanom, novi Poduzetnički inkubator, novoobnovljeni Dom umirovljenika, novouređena Glazbena škola, novouređeni Muzej i dvije zgrade u Pekmez ulici, novoobnovljena zgrada Policijske postaje, novoobnovljene zgrade nogometnih klubova u prigradskim naseljima, obnova Ribičkog doma u Gatu, obnova i proširenje prostorija DVD-a Bocanjevci, izgradnja nove solarne elektrane na Poduzetničkom inkubatoru, tri nova kružna toka u Belišću, novih 3,3 kilometra biciklističke staze s javnom rasvjetom s obje strane mosta na rijeci Dravi, nova asfaltna cesta Kitišanci-Belišće s novim mostom na rijeci Karašici.

K tome, u 2015. godini u Belišću smo dobili novi Gradski radio Belišće, lokalne novine Belišćanski list, Belišćanske mažoretkinje, novootvorenu Socijalnu samoposlugu, Etno selo u Bocanjevcima kao i ponton za vodenicu na odmorištu Drava u Bistrincima.

Uz već ranije postojeći program Pomoći u kući, organiziran je i Dnevni boravak za starije osobe, podijeljene su uskrsnice umirovljenicima, božićnice nezaposlenima, osigurane 53 studentske stipendije, uz besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima, topli obrok za osnovnoškolsku djecu slabijeg socijalnog statusa, osiguran besplatni gradski prijevoz svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, besplatan međugradski prijevoz srednjoškolcima, sufinanciran međugradski prijevoz studentima, sufinancirani režijski troškovi socijalno ugroženim građanima, sufinancirano 70% troškova boravka djece u Dječjem vrtiću, organizirana besplatna škola plivanja za djecu neplivače s područja grada Belišća, izgrađena i obnovljena nova i postojeća dječja igrališta, osigurana znatna sredstva za sport, kulturu, turizam, udruge te za komunalno uređenje i infrastrukturu na području grada.

Sve ovo učinilo je 2015. godinu u gradu Belišću godinom korištenja prilika i šansi, godinom realizacije brojnih kapitalnih projekata i investicija, godinom građenja i obnove, godinom stvaranja novih gradskih obilježja i mijenjanja slike našeg grada i prigradskih naselja.

2015. godina obilježena je kao godina rada na stvaranju novih gradskih vrijednosti koje ostaju trajno naslijeđe svih građana grada Belišća.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content