Novosti|

Jučer je  stotinjak planinara, članova HPD Belišće i gostiju sudjelovalo na izvještajnoj Skupštini za 2018.godinu i svečanoj u povodu 25 godina kontinuiranog rada HPD „Belišća“.

Da je rad ovoga društva primjeran, posvjedočili su članovi društva sudjelovanjem u svečanosti i brojni gosti koji su u ime svojih planinarskih društava došli odati priznanje slavljenicima.

Goran Maričić, predsjednik društva pozdravio je sve sudionike Skupštine i goste, među kojima su bili zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, Milan Zamaklar, predsjednik Zajednice Športskih udruga grada Belišća.

Poput dobrih domaćina planinari su izvijestili o izletima i brojnim aktivnostima društva tijekom prošle godine i još jednom izazvali divljenje kolega iz drugih društava razinom organiziranosti i aktivnosti.

-I ove godine zabilježeni su značajni rezultati. Imamo povećan broj članova u odnosu na prošlu godinu za 20, a bitno je da je u tom broju 9 članova mladih, izvijestila je tajnica Društva Nada Donković.

-U toku godine zabilježili smo 72 različite aktivnosti, od toga 53 izleta. Na izlete se odazvalo 98 sudionika, najviše sudionika je bilo na BPPP-u-250, „Papučkim jaglacima“ -55, i „Kutjevačkom Martinju“ -53 . Najstarija aktivna članica je odradila 10 izleta, a najstariji član 12 izleta-to su Nadežda i Branko Slačanac. Najmlađi aktivni član je Lovro Maričić, a dvanaestgodišnji član Ivan Balažić je ove godine ispenjao Veliki Risnjak 1528 m.

Ove godine imamo jednog vodiča društvenih izleta više –ispit je položio Ivan Stifteri potvrdio se u vođenju na tri izleta. Početkom svibnja imali smo izložbu fotografija, a dvoje mladih članova Ana Soldo i Petar Dučić su odradili interaktivno predavanje s „Anapurna trekinga“ u Nepalu  na kojem su bili sudionici.

Na odmorištu su postavljene nove klupe i stolovi – glavni izvođač i nositelj aktivnosti je bio dopredsjednik Zoran Marković. Odazvali smo se na sve manifestacije u gradu, „Belišćanski vremeplov“,  Volim Belišće, ali čisto, Biciklijada u čast Oluje, dvije fišijade i čobanijadu. Bili smo nositelji i organizatori akcije „Europski tjedan mobilnosti“, naglasila je u detaljnom izvješću.

Osvrnula se i na 25. obljetnicu djelovanja, koja će biti obilježena cijelim nizom aktivnosti tijekom godine, a kruna toga će biti objavljivanje fotomonografije o 25 godišnjem djelovanju.

-Od osnivanja, 29. siječnja 1994.g., prvog izleta 26. veljače 1994.g. u šumu Štefkovica kod Harkanovaca, članovi Društva su prešli gotovo  sve planine i otoke Hrvatske, odlazili na planine izvan Hrvatske: u BIH, Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Crnu Goru,  Rumunjsku, Bugarsku, Rusiju, Poljsku, Austriju, Grčku, Švicarsku, Tursku, Slovačku i u daleku Aziju (Himalaya u Nepalu), Afriku (Kilimanjaro u Tanzaniji), i Južnu Ameriku (Aconcagu u Andama – Argentina).

Inicijatori i osnivači Društva su bili Slobodan Soldo i Ivo Andelfinger (sada pokojni) iz Valpova i Stjepan Savić i Krunoslav Hornung  iz Belišća.

Od 49 članova pri osnivanju, danas ima 127 članova (68-umirovljenika, 38 seniora i 21 član mladeži). Kroz Društvo za ove godine su prošla 573 člana. Članovi društva su obnašali dužnosti u svima asocijacijama planinarstva: Hrvatski planinarski savez, slavonski planinarski savaz-sada udruga Slavonski planinari i HGSS.

Za  postignute rezultate u radu, pojedinci i Društvo je ostvarilo i brojna priznanja, među kojima su:

Priznanje HPS-a 2013.g. Srebrni znak-Krunoslav Hornung i Slobodan Soldo, Priznanja Slavonskog planinarskog saveza „Dregutin Lerman“ za izuzetne uspjehe u visokogorskom planinarenju, alpinizmu ili ekspedicijskim pohodima u daleke  i manje poznate krajeve – Krunoslav Hornung 1994.g., HPD „Belišće“ 1995.g., Slobodan Soldo 2012.g. i Stjepan Savić 2013.g., Priznanje i plaketa „Antun Petković“ za izuzetan doprinos u organizaciji i unapređenju planinarskih udruga- 2013.g. HPD „Belišće“, Priznanje i prijelazni pehar Slavonskog planinarskog puta „Kamilo Firinger“ –za najveći broj ovjerenih dnevnika SPP- HPD „Belišće“ (2009.g. -3 dnevnika i 2011.g. 5 denevnika) –Isto priznanje je dobila Nada Bošnjak za 5 dnevnika, Priznanje Slavonskih planinara „Đuro Pilar“ za naročiti uspjeh pojedinca na razvitku planinarstva na području Slavonije – 2017.g. Krunoslav Hornung, naglasila je tajnica Nada Donković.

U takvom ozračju Skupština je brzo završila službeni dio usvajanjem svih izvješća i pripremljenih planskih dokumenata za 2019. godinu te u skladu s tradicijom, nastavila s druženjem, večerom i zabavnim sadržajem, kojim je dominirala torta, koju su, u obliku Maternhorna, zahtjevnog vrha u Švicarskoj, čestom odredištu belišćanskih planinara koji tako dokazuju svoje vrhunske planinarske, ali i organizacijske sposobnosti, ispekle planinarke iz HPD Belišće pa tako dokazale i vrhunske slastičarske domete.

Tekst: Nada Donković/Vladimir Vazdar

Fotografije: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content