Novosti|

Nešto više od sat vremena trajala je današnja, 21. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, čiji je početak obilježilo polaganje prisege novog vijećnika. Matko Jelkić, dosadašnji vijećnik iz redova HDZ-a, svoj je mandat stavio u mirovanje, a na njegovo je mjesto u belišćanskom vijeću, nakon prisege, zasjeo Dino Rupić. Nastavak sjednice obilježile su točke dnevnog reda koje se odnose na obilježavanje Dana grada Belišća – program obilježavanja 135. rođendana Belišća, koji je započeo 13. travnja i trajat će do 19. svibnja, te odluka o dodjeli javnih priznanja.

-Raduje nas što su se brojne udruge uključile u obilježavanje ove velike obljetnice našeg grada. Središnje događanje je svečana sjednica i druženje s građanima 30. travnja te 1. svibnja Dan grada, crkveni god svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada. Drago mi je da su na sjednici prihvaćeni i program obilježavanja i prijedlozi Odbora za javna priznanja te koristim priliku već sada čestitati dobitnicima tih priznanja, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Na svečanoj sjednici bit će uručeno sedam javnih priznanja Plaketa „Grb grada Belišća“ i to Dragutinu Kohnu za izuzetna ostvarenja i doprinos uspostavi bliske suradnje i prijateljstva između Židovske općine Osijek i Grada Belišća; Josipu Vučetiću za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju turističko – kulturnog života Grada Belišća; Korneliji Fešiš za izuzetna ostvarenja i doprinos razvoju kulturnog života Grada Belišća; Ivani Belcar za izuzetna ostvarenja i doprinos u volonterskom radu s djecom i za djecu; Dragici Jančikić za izuzetna ostvarenja i doprinos u provođenju aktivnosti vezanih za dobrobit djece u izvaninstitucionalnom okruženju; Hrvatskom planinarskom društvu Belišće za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju sportsko – rekreacijskog i turističkog života Grada Belišća te Branku Uvodiću za izuzetna ostvarenja i doprinos na području očuvanja kulturne baštine i promocije Grada Belišća.

Plakete „S.H. Gutmann“ bit će uručene Ugostiteljskom objektu „Kod Svrtana“  i Marku Đidari za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju mikropoduzetništva u gospodarskom životu Grada Belišća.

Javno priznanje Plaketu za životno djelo „Zlatni list“ dobit će Antun Bučanac Tonika, za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinos sveukupnom društvenom životu Grada Belišća.

Svečanosti sjednice uoči Dana grada pridonijet će i potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Grada Belišća i Općine Mojkovac iz Crne Gore, čime će Belišće za prijatelja dobiti još jednu sredinu s kojom želi graditi prijateljske odnose u svakom pogledu, najavio je gradonačelnik.

Sjednica je zaključena temom o kojoj se posljednjih mjeseci puno govorilo – neki s nadom i iščekivanjem, neki sa sumnjom. No, za sada se čini da sve ide u planiranom smjeru, a to je izgradnja nove tvornice higijenskog papira. Naime, posljednja točka dnevnog reda 21. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća odnosila se na kupovinu i stjecanje prava vlasništva nad nekretninom u vlasništvu tvrtke DS Smith, preciznije – nad zgradom i parcelom na kojoj je nekada bio smješten Papir stroj 1.

-Ulazimo u završnu fazu projekta na kojem radimo više od tri godine, a to je gradnja buduće tvornice higijenskog papira na području Grada Belišća, prve takve u Republici Hrvatskoj. Vrlo smo blizu realizaciji tog projekta, a prvi korak je kupovina ove zgrade u kojoj bi trebao biti smješten novi papirni stroj. Život izgleda vodi tako, s Božjom pomoći, da se papirna industrija vrati u Belišće, ponosno je rekao gradonačelnik Burić, izrazivši veliku zahvalnost za razumijevanje i kooperativnost upravi i vodstvu tvrtke DS Smith Belišće u realizaciji ovog projekta, dodavši kako o detaljima još ne može govoriti jer je na sastanku u Beču s potencijalnim investitorima potpisan dokument o čuvanju tajnosti podataka.

-Smijem reći da se radi o projektu koji bi trebao omogućiti zapošljavanje 70-ak radnika i vjerojatno barem još toliko kroz kooperantske poslove. Projekt je vrijedan više od 30 milijuna eura, a ja se iskreno nadam da s realizacijom počinjemo vrlo brzo, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća.

Grad Belišće će za ovu namjenu izdvojiti milijun kuna, a to zemljište će se onda darovati ili prodati budućem investitoru. Velik obol u pripremi studije isplativosti ovog projekta, ali i na sastanku i prezentaciji u Beču, dao je profesor Milorad Krgović, pokazavši još jednom veliku ljubav prema Belišću u kojem je proveo najbolje godine u svom radnom vijeku.

Tekst: Monika Đogaš

Foto: Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content