Novosti|

Danas je održana 13. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, na kojoj su vijećnici raspravljali o 8 točaka dnevnog reda. Uz usvajanje izvješća s prethodne dvije sjednice te aktualni sat, na ovoj se sjednici raspravljalo o radu gradonačelnika i Gradske uprave u prvih pola godine kao i o izvršenju proračuna Grada Belišća za isto razdoblje, odnosno od 1. siječnja do 30. lipnja. Uslijedila je rasprava o ustrojstvu Gradske uprave, 7. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenje grada Belišća, te izvješće o inicijativi Policijske postaje Belišće.

-Ova je sjednica sazvana prije svega zbog zakonskih obveza vijećnika da prihvate izvješća o radu Gradske uprave i gradonačelnika te izvješće o izvršenju proračuna u prethodnom razdoblju. U Gradu se dosta radi, puno je projekata u tijeku, izvješća su zadovoljavajuća, što se tiče financija i praćenja svih naših obveza, drago mi je da se odvija sve po planu. Nadamo se da će tako biti i nakon najavljene nove porezne reforme jer ova prošla je bila  zaista u korist svih manje razvijenih općina i gradova pa je još jednom pohvaljujem, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća Dinko Burić, dodajući kako se nada da će se u izradi nove porezne reforme voditi računa o tome kako nisu svi jednako razvijeni.

Od ostalih točaka dnevnog reda, gradonačelnik je istaknuo aktualni sat i pitanje vijećnice Antonele Bungić Crnogaj koje se odnosilo na Dječji vrtić Maslačak Belišće. Naime prema uputama nadzornih inženjera, boravak djece u vrtiću je odgođen do završetka svih radova. Uz radove na podizanju energetske učinkovitosti, treba završiti još neke radove koji nisu u sklopu tog projekta, poput zamjene sanitarnih čvorova, postavljanja novih ili brušenja starih podova, završnog bojanja prostora, ali i postavljanja solarne elektrane na zgradu vrtića.

-Očekujem da do kraja 10. mjeseca sve bude gotovo, a kada prođe tehnički pregled da našu djecu vratimo u matični vrtić, da njima i svim djelatnicima dječjeg vrtića pružimo nakon 31 godine  od zadnje obnove, uvjete dostojne 21. stoljeća, rekao je gradonačelnik, dodavši kako je ukupna vrijednost svih radova veća od sedam milijuna kuna, te se zahvalio svima koji su pomogli.

-Sam projekt energetske učinkovitosti financiran je kroz fond Europske unije, uređenje sanitarija je sufinancirano putem natječaja Ministarstva demografije, veliku pomoć  smo dobili od Osječko – baranjske županije, a velik dio novca je osigurao Grad Belišće, naglasio je Burić.

Od 188 djece upisane u ovu pedagošku godinu u belišćanski vrtić, njih 110 je smješteno na alternativne lokacije – u Udruzi Zvono, u belišćanskom Vatrogasnom domu, belišćanskoj osnovnoj školi te u društvenom domu u Gatu, gdje već djeluje Područni vrtić.

Što se tiče ustrojstva Gradske uprave, gradonačelnik je rekao kako neće biti novih zapošljavanja, već će poslove obavljati postojeći kadar, ali je i najavio kako će se pokušati pronaći način za novo povećanja plaća djelatnicima u Gradskoj upravi zbog truda, zalaganja i spremnosti da svi zajedno rade, kad treba i prekovremeno, na korist Grada Belišća. Zadnja točka dnevnog reda odnosila se na inicijativu Policijske postaje Belišće u vezi izgradnje tribina na nogometnom stadionu. Prema toj inicijativi, belišćanski kontakt policajac Zdravko Vuksanić odrekao se financijskih sredstava koje dobiva iz gradskog proračuna namijenjenih podmirivanju troškova telefonskih usluga, te je predložio da se taj novac preusmjeri u kupnju određenog broja sjedalica na novoj tribini. Zahvaljujući kontakt policajcu na ovoj gesti, gradonačelnik Burić se osvrnuo i na neočekivane probleme pri provođenju projekta izgradnje tribine povodom stote obljetnice djelovanja Nogometnog kluba Belišće.

-Dogodilo se nešto što nismo očekivali, ali vidimo da nije samo kod nas takva situacija. Na prvi natječaj za izgradnju tribina javila nam se samo jedna građevinska tvrtka, ali s nepotpunom dokumentacijom. Kriza građevinskog sektora je uočljiva, kao i nedostatak kvalificirane radne snage. Uskoro ćemo raspisati novi natječaj i to možda kao međunarodni. Ja bih volio da taj posao rade firme iz Hrvatske, ali nećemo robovati tome. Mi smo članica Europske unije, ako se ne mogu naše firme javiti, onda ćemo dati prostora i onima iz Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovenije pa i onima iz država koji su kandidati za ulazak u EU, rekao je gradonačelnik, podsjetivši kako je Belišće već imalo iskustva s međunarodnim natječajem kad se mijenjala kompletna javna rasvjeta na području grada i prigradskih naselja kada je posao dobila mađarska tvrtka koja ima tvrtku kćer u Hrvatskoj.

Ova sjednica završila je oproštajem od dugogodišnjeg tajnika Grada Belišća Slavka Milekića, koji odlazi s ovog radnog mjesta u odvjetničke vode. Zahvalu za sve što je činio za Grad uputio mu je gradonačelnik Dinko Burić, kao i predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko, te svi vijećnici, a Slavko Milekić je rekao kako mu je bila čast raditi u gradu u kojem je odrastao, te će uvijek biti tu ukoliko može nešto pomoći.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content