Novosti iz života udruga|

LJETO U TEHNICI 2023.

3. do 8. srpnja

9,00 – 13,00 sati

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće zbog velikog interesa djece i roditelja organizira tradicionalnu ljetnu manifestaciju za sve učenike koji žele dio praznika provesti u radionicama Centra tehničke culture Valpovo-Belišće. Učenici će u šest dana imati mogućnost sudjelovati u radionicama po četiri puna sata dnevno, ukupno 24 sata.

Radionice su prilagođene početnicima, naprednima, s posebnim potrebama i nadarenim učenicima.

Misiја CTK Valpovo-Belišće je promicanje tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece i mladeži  na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu, te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća.

Programi tehničke kulture u radionicama CTK Valpovo-Belišće su nadopuna redovnom obrazovanju, a stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije. Ovako organizirano i korisno provedeno slobodno vrijeme poboljšava kvalitetu života djece. Djeci se uz to olakšava odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.

Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

Programi koji su predviđeni po danima u radionicama. Neke aktivnosti mogu trajati i nekoliko dana zbog specifičnosti radionice.

DATUMRADIONICAMentori
PONEDJELJAK 3. srpnja3D PRINTANJEZTK OBŽ, Ida Đurkić
UTORAK 4. srpnjaMODELARSTVOMilošević, Fuderer
SRIJEDA 5. srpnjaFOTOGRAFIJAKupčerić, Francuz
ČETVRTAK 6. srpnjaAMATERSKA RADIO GONIOMETRIJA Novak, Babić
PETAK 7. srpnjaELEKTRONIKA, NOGOBOTAntolović, Francuz
SUBOTA 8. srpnjaLASERSKO CNC REZANJE, NOGOBOTKudeljnjak, Antolović
UTORAK – ČETVRTAK od 4. do 6. srpnjaRAKETARSTVOZvonimir Plišić (HRS – Hrvatski raketni i astronautički savez)

PREPORUKA JE DA POLAZNICI DOĐU U STARIJOJ ODJEĆI

PRINTAJ NA 3D PRINTERU

Osnove rada na 3D printerima. Modeliranje u 123D Design programskom okruženju i izrada trodimenzionalnog objekt koji je pripremljen za printanje na 3D printeru.

MODELARSTVO

Na radionici se koriste Unimat strojevi za piljenje šperploče. Polaznici će moći izabrati model iz kataloga te ga izraditi i ponijeti kući.

Oni mlađi dobiti će za sastavljanje pripremljen kit izrezan na laseru.

FOTOGRAFIRAJ

Radionica je namijenjena onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija. Namjera foto radionice je da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu.

RAKETARSTVO

Ovu radionicu voditi će Zvonimir Plišić iz HRS – Hrvatskog raketnog i astronautičkog saveza. Ovo je nastavak radionice raketarstva koji je održan u “Uskrsu u tehnici” ove godine. Ovaj puta radionica će trajati 3 dana i u njoj će se osnim osnova rakatarstva izrađivati i tijela raketa od papira i stakloplastike. U radionici će sudjelovati i odrasli (mentori, nastavnici, profesori i srednjoškolci).

AMATERSKA RADIO GONIOMETRIJA (ARG)

Amaterska radio goniometrija (ARG) – popularno “Lov na lisice” je još jedan vid tehnike/natjecanja u svijetu radioamaterizma, a spaja sport, tehniku i prirodu. Pomoću radioprijemnika je na određenom području u određenom vremenu potrebno pronaći što više odašiljača.
Amaterska radio orijentacija (ARO) – slično kao (ARG) samo što natjecatelj pomoću radioprijemnika i vezanih očiju traži odašiljače u krugu 50 metara ili u zatvorenim sportskim dvoranama. Vrijeme traženja svih 5 odašiljača je 10 min, a 3 odašiljača 6 min.

ELEKTRONIKA

Elektronika je područje elektrotehnike koje se bavi proučavanjem i kontrolom protoka elektrona i elektronskih sklopova koji se sastoje od pasivnih i aktivnih elektroničkih elemenata.

Pasivni elektronički elementi su otpornici, kondenzatori, zavojnice… a aktivni elektroničke cijevi, tranzistori, diode integrirani krugovi itd.

NOGOBOT

Igranje nogometa sa robotskim kolicima (mBot). Riječ je o programiranju robotskih kolica za obavljanje određenih radnji, tj igranje nogometa. Nogomet mogu igrati nekoliko igrača u timu protiv drugog tima.

LASER

Rad na laserskom rezaču i graveru započinje modeliranjem određenog oblika u programu „Inkscape“. Nakon završenog modeliranja odlazi se na laser koji se mora podesiti za željenu funkciju: rezanje ili graviranje.

PRIJAVE (do popunjenja skupina):

·         tel: 651-380;

·         cijena: 5 € po radionici ili  20 € (djete dobije zakusku i napitak)

·         na mail ztk.valpovo.belisce@gmail.com 

·         u Domu tehnike Valpovo, Braće Radić 34, svaki dan od 9:00 – 12:00,

Dodatne informacije o radionicama na https://ztkvalpovobelisce.wixsite.com/ztkvb;  Facebook: CTK Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content