Novosti|

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić i zamjenica Ljerka Vučković upriličili su svečani prijem za Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća povodom osvajanja dvije zlatne plakete na svjetskom natjecanju u Rigi, glavnom gradu Latvije. Riga je ove godine bila domaćin Svjetskih zborskih igara, ili popularnije zvano, Olimpijade zborova. Pjevači Crkvenog pjevačkog društva „Mir“ iz Belišća na natjecanju su sudjelovali od 15. do 19. srpnja. Olimpijada se održava svake dvije godine u različitim krajevima svijeta. Mirovci su već jednom bili sudionici Igara 2008. godine u Grazu.

Na ovogodišnjim Igrama sudjelovalo je više od 460 pjevačkih zborova iz 73 zemlje svijeta, a najviše ih je bilo iz Kine, Rusije i naravno zemlje domaćina Latvije. Ovisno o broju pjevača u ansamblu, njihovoj dobi, spolu te repertoaru koji su izvodili, zborovi su bili podijeljeni u 28 različitih kategorija. Pored CPD-a ”Mir” iz Belišća, hrvatske boje u Rigi branila su još 4 zbora: ”Lipa” iz Osijeka, ”Čarobna frula” iz Zagreba, ”Jane” iz Velike Gorice te ženska klapa Kastav. Na natjecanju Mirovci su nastupali u Open Competition, u dvije kategorije – ženski komorni zborovi i u folklornoj kategoriji s mješovitim zborom. U obje kategorije ostvarili su najbolji uspjeh, odnosno dvije zlatne plakete.

Gradonačelnik im je čestitao na uspjehu i dodao da je ponosan što poput Matije Ljubeka nekada, oni danas pronose ime Belišća svijetom na ponos svih nas. Voditelj zbora maestro Želimir Sušić u ime zbora zahvalio se Gradu Belišću, gradonačelniku i svima na pruženoj materijalnoj i svakoj drugoj pomoći te svekolikoj podršci. Najavio je da su sljedeće Svjetske zborske igre u Sočiju za dvije godine, a gradonačelnik im je obećao da će ih poduprijeti u nastojanju da tamo ponovno zablistaju i predstave svoj grad. S nekoliko riječi zahvalila se i tajnica CPD MIR Tajana Tušek. Na kraju su članovi CPD MIR otpjevali jednu pjesmu nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje i domjenak.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content