Novosti|

U velikoj vijećnici Grada Belišća u srijedu, 24. svibnja, održano je završno predstavljanje i prezentacija projekta “Europe Just In Time”. Samo dio od mnogih aktivnosti koje su mu prethodile i koje su provedene u skopu projekta, kao i doživljaje sa zajedničkog boravka u Italiji, prisutnima u gradskoj vijećnici kroz prezentacije su predstavile učiteljice uključene u natječaj i u projekt, Anna Maria Popović i Karmen Soldo.

Prezentaciji su, uz djecu, roditelje, odgajatelje, nastavnike i učitelje djece te druge goste nazočili i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić, ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Zdenko Glasovac kao i ravnatelj Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće Darko Kovač.

Na početku susreta, pozdrave i dobrodošlicu svima uputila je pročelnica Antonija Andrašek Barić. Posebno je istaknula djecu Edija, Leonoru, Lauru, Anu, Julijanu i Jana jer su, kako je rekla , zajedno sa učiteljicama Karmen Soldo, Annom Marijom Popović i Vanesom Šerić, vrlo lijepo predstavili Belišće i belišćansku školu u Italiji. Pohvalila je izuzetnu suradnju sa vrtićem i sa osnovnom školom te je pritom prisutnima pokazala i povelju o zbližavanju gradova koju je u Italiji potpisala zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, obvezavši se pritom da ćemo svi zajedno u Belišću raditi na promicanju solidarnosti i širenju temeljnih europskih vrijednosti.

Prigodne riječi prisutnima je uputio i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je, naglašavajući potrebu i važnost solidarnosti u današnjem svijetu, kao i poseban značaj ovog projekta, zahvalio djeci i nastavnicima što su predstavili Belišće u Italiji u najboljem mogućem svijetlu. U svom obraćanju prisutnima zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, pročelnica Andrašek Barić te učiteljice Karmen Soldo i Anna Maria Petrović nisu zaboravili uputiti zahvale i pohvale svim ostalim učenicima koji nažalost nisu mogli poći put Italije, a također su dali svoj veliki doprinos u ovom projektu, kao i mališanima iz Dječjeg vrtića Maslačak koji su svojim prekrasnim crtežima doprinijeli i obogatili ovaj projekt.

Gosti su vidjeli prezentaciju utemeljenu na vrijednostima Europske unije, prikazanu u Italiji, koja je nastala kao rezultat rada djece petih razreda belišćanske i veliškovačke osnovne škole i njihovih nastavnika. Naši učenici su u Italiji predstavili radove nastale kroz projekte solidarnosti koje su provodili u školi – njihove literarne i likovne radove i likovne radove svojih prijatelja, mališana Dječjeg vrtića Maslačak.

Učiteljice su zahvalile Gradu Belišću, svim udrugama kao i ravnateljima škole i vrtića na podršci koju su im pružili, a posebno svoj djeci koja su sudjelovala na ovim prekrasnim projektima solidarnosti i humanosti.

Svim gostima ovog susreta obratila su se i djeca – predstavnici grada Belišća, koji su boravili na zajedničkom susretu svih partnera u ovom projektu – Jan Kamenko, Leonora Majstorović, Ana Funtak, Edi Pavlović, Laura Kupanovac i najmlađa sudionica susreta Julianna Popović te su im oduševljeno izrekli svoje dojmove o projektima solidarnosti u kojima su sudjelovali te zanimljive doživljaje s putovanja i boravka u Italiji, a kroz prezentaciju fotografija sudionici susreta imali su prilike vidjeti kako je izgledao i boravak belišćanske delegacije u Italiji. Na kraju ovog srdačnog susreta, predstavnici su Grada djeci uručili i prigodne poklone.

Podsjetimo, ovaj projekt odobrila je Europska komisija u okviru europskog programa ” Europa za građane 2014 – 2020″, dok je njegova izabrana tema bila ” Solidarnost u vrijeme krize” Cilj projekta bila je kroz ideje, raspravu i suradnju po pitanju solidarnosti, stvoriti zajedničke vrijednosti i time potaknuti građane, a posebno djecu i mlade, na sudjelovanje u donacijama i volontiranju. Sudionici ovog projekta osam su partnera, predstavnici pet zemalja Europske Unije.

Tako su djeca Belišća, kao i djeca ostalih partnera u projektu, iskoristila svoju kreativnost, inovativnost i maštu kako bi kroz radove – crteže, fotografije, eseje, plakate, pjesme i prezentacije iskazala što za njih znače europsko građanstvo i solidarnost, velikodušnost, uzajamnost i ostale temeljne vrijednosti Europske unije.

Autor teksta: Dajana Petovari (Belišćanski list)

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content