Novosti iz života udruga|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće zbog velikog interesa djece i roditelja organizirala je tradicionalnu ljetnu manifestaciju za sve učenike koji žele dio praznika provesti u radionicama Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće. Učenici su u šest dana imali mogućnost sudjelovati u 8 radionica po četiri puna sata dnevno, ukupno 24 sata.

Radionice su bile prilagođene početnicima, naprednima, s posebnim potrebama i nadarenim učenicima.

Misiја CTK Valpovo-Belišće je promicanje tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece i mladeži na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu, te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća.

Programi tehničke kulture u radionicama CTK Valpovo-Belišće su nadopuna redovnom obrazovanju, a stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije. Ovako organizirano i korisno provedeno slobodno vrijeme poboljšava kvalitetu života djece. Djeci se uz to olakšava odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.

Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

1. dan MODELIRANJE I PRINTANJE NA 3D PRINTERU

Tema: 3D printanje i modeliranje
Sudionika: 20
Trajanje: 3. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Uvod u temu “3D printanje i modeliranje. Izrada pločice sa imenom u programu 123D Design i priprema za Prusa 3D printer. Polaznici su se okušali i u modeliranju dvorca.
Mentorica: Ida Đurkić iz ZTK OBŽ-a.

2. dan MODELARSTVO

Tema: pas, avion (šperploča)
Sudionika: 15
Trajanje: 4. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati
Na radionici su korišteni Unimat strojevi za piljenje šperploče. Polaznici su izrađivali model psa koji se sastavlja kao 3D puzzle. Drugi dio zadatka bilo je bojanje i sastavljanje modela aviona izrezanog na laseru. Modele su polaznici nosili kući.
Polaznici su analizirali nacrt, izrezivali na Unimat strojevima, obrađivali alatima i sastavljali.
Mentori: Davor Milošević, Bojan Fuderer, Dragan Francuz.

3. dan FOTOGRAFIJA

Tema: Priroda (lišće)
Sudionika: 18
Trajanje: 5. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Radionica je namijenjena onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija. Namjera foto radionice je da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu.
Polaznici su fotografirali prirodu, ciljano lišće drveća. Nakon toga su oslikavali crne majice izabranim listovima pomoću izbjeljivača.
Uvod u temu “Priroda”, fotografiranje na zadanu temu, oslikavanje majica lišćem i izbjeljivačem, analiza fotografija, evaluacija radionice i ispis po jedne fotografije po izboru autora
Mentori: Goran Dojkić, Dragan Francuz

4. dan AMATERSKA RADIO ORIJENTACIJA

Tema: 9A1KDE – Radioklub Belišće
Sudionika: 17
Trajanje: 6. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Amaterska radio orijentacija (ARO) – slično kao (ARG) samo što natjecatelj pomoću radioprijemnika i vezanih očiju traži odašiljače u krugu 50 metara ili u zatvorenim sportskim dvoranama. Vrijeme traženja svih 5 odašiljača je 10 min, a 3 odašiljača 6 min.
Uvod u temu “Radio amateri”, amaterska radio orijentacija, radio prijemnik, antene, odašiljač, slušalice, održavanje amaterske veze radio stanica, komunikacija na stanici. Mentori: Ivo Novak, Božidar Babić

5. dan ELEKTRONIKA, NOGOBOT

Tema: Elektronika
Sudionika: 17
Trajanje: 7. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Polaznici su upoznati sa osnovama elektronike i sastavljanja jednostavnih strujnih krugova, te osnovama programiranja uz Arduino,
Uvod u temu strujni krugovi, testna pločica, spajanje elemenata na pločicu (led dioda, otpornik, kablovi, napajanje)
Igranje nogobota s robotskim kolicima (mBot). Riječ je o programiranju robotskih kolica za obavljanje određenih radnji, tj igranje nogometa pomoću tableta. Nogomet mogu igrati nekoliko igrača u timu protiv drugog tima. Igrao se nogometni turnir.
Mentori: Marijan Antolović, Dragan Francuz

6. dan CNC LASER, NOGOBOT

Tema: CNC LASER
Sudionika: 14
Trajanje: 8. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Priprema u program Inkscape. Izradapersonaliziranog ravnala i priprema na laseru za izrezivanje.
Uvod u temu CNC laser, modeliranje u Inkscapeu, upute o radu na laseru, izrada modela.
Mentori: Tomislav Kudeljnjak, Marijan Antolović

2. – 4. dan RAKETARSTVO

Tema: Izrada rakete od stakloplastike
Sudionika: 13
Trajanje: 4. – 6. srpnja 2023. / od 9,00 do 13,00 sati
Voditelj radionice bio je Zvonimir Plišić iz Hrvatskog astronautički i raketnog saveza  (HARS). Radionica je trajala 3 dana i u njoj su sudjelovali uz učenike viših razreda OŠ, učenici SŠ, nastavnici i profesori. Stakloplastika (fiberglas) je složeni materijal (kompozit) od staklenih niti međusobno povezanih sintetskom smolom. Zbog dobrih mehaničkih svojstava (čvrstoće i elastičnosti) i otpornosti na kemijske utjecaje uvelike se primjenjuje u izradi raketa. 
Uvod u temu „stakloplastika, analiza materijala, priprema alata i materijala, fina obrada, izrada tijela i glave rakete, učvršćivanje motora, ispaljivanje rakete.  
Mentor: Zvonimir Plišić

Ivana Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content