Novosti|

Sukladno s potpisanim ugovorom, posljednjih dana prošle godine završen je projekt izgradnje biciklističke staze od belišćanskog mosta do spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske na bentu uz državnu cestu D517 na baranjskoj strani Drave. Riječ je o realizaciji međunarodnog projekta BICBC financiranog iz IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, gdje je vodeći partner u projektu Grad Mohač, a hrvatski su partneri Grad Beli Manastir, Grad Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode. Cilj tog projekta je razvoj turističke atraktivnosti regije Dunav-Drava poboljšavanjem kvalitete i povezanosti biciklističke infrastrukture mrežom EuroVelo 6 i 13. Proračun projekta iznosi 1,945.260 eura uz sufinanciranje od 85 posto, a u njemu udjel Grada Belišća za ovu biciklističku stazu s odvodnjom i rasvjetom iznosi 378.330 eura, od čega je 321.000 eura iz fondova EU dok je Grad Belišće iz vlastitih izvora osigurao 15 posto iznosa.

Novoizgrađena biciklistička staza, uz koju je postavljena i javna rasvjeta te odvodnja, nalazi se na vrlo atraktivnom dijelu uz Staru Dravu, duljine je 2200 metara, a radove je u roku od četiri mjeseca izvela tvrtka Gradnja d.o.o. Osijek, čije su djelatnike u izvođenju radova u određenoj mjeri omele i nezapamćene jesenske poplave te izlijevanje Stare Drave upravo na trasu nove biciklističke staze.

Zadovoljstvo uspješnim završetkom projekta izrazila je i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković naglasivši da će cijeli projekt u prvim mjesecima ove godine biti zaokružen postavljanjem vidikovca na Jugovači te dviju kućica za promatranje ptica, kao i postavljanjem klupa i sjenica uz Staru Dravu.

Županija osječko-baranjska također je najavila svoje sudjelovanje u realizaciji istog projekta – u području informiranja, tiskanja brošura i letaka te aplikacija za smart phone koji će svakog zainteresiranog biciklista ili rekreativca koji se bude kretao stazom moći podrobnije informirati o lokaciji.

Izvor: Glas Slavonije, L.Aničić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content