Novosti|

U subotu, 29. listopada 2016. godine, je završnim dijelom programa, pod nazivom „Zajedno smo jači“, završeno provođenje projekta Za osmijeh udomljene djece“.

Završnica je održana u Hrvatskom domu u Veliškovcima, a okupila je udomitelje, udomljenu djecu, partnere i suradnike u projektu, u zabavnom i angažiranom druženju.

Tijekom provedbe projekta, od studenog 2015. do studenog 2016., provedena su savjetovanja te edukativne aktivnosti i radionice za udomitelje i djecu. Radionice za udomitelje provele su Vesna Perkušić Komlenac, socijalna radnica, a edukativne radionice za djecu Monika Jurkin, magistra primarnog obrazovanja.

-Educirali smo udomitelje o fazama tugovanja kod djece te o procesu prilagodbe na udomiteljsku obitelj, naučili ih kako prepoznati zlostavljanje djece te o posljedicama zlostavljanja, a udomitelje adolescenata pripremili da bi se što kvalitetnije nosili s izazovima koje donosi to razdoblje života djeteta, naglašeno je tijekom prezentacije projekta.

-Osim edukacije za udomitelje imali smo i aktivnosti za udomljenu djecu. Jedna od aktivnosti je bila pomoć u savladavanju školskog gradiva, održane su i razne radionice u kojima su djeca naučila i o pravima i odgovornostima, kako nenasilno riješiti sukobe, a organizirali smo i aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena. Cilj svih projektnih aktivnosti i samog projekta je poticanje društvene solidarnosti i promicanje udomiteljstva kao zamjenske obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te unapređenje kvalitete udomiteljske podrške djeci. Djeci je potrebna briga i potpora odraslih osoba kako bi izrasli u odgovorne i savjesne osobe, naglasio je Goran Mihaljević, voditelj projekta.

Prema podacima Unicefa, više od 2000 djece u Hrvatskoj odrasta u institucijama. Upravo zbog toga važan je projekt koji je provela Udruga Centar mladih Belišće u partnerstvu s Gradom Belišćem i Centrom za socijalnu skrb Valpovo. Važnost projekta „Za osmijeh udomljene djece” prepoznalo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje je i financiralo provedbu projekta vrijednog 120.000 kuna. Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Valpovo ima 13 udomiteljskih obitelji, koje trenutno udomljuju 24 djece i nužno je povećanje broja udomitelja. Naime, svi stručnjaci se slažu kako prednost treba dati obiteljskim oblicima skrbi, a samo ako je neophodno, predviđa se institucionalna skrb. Projektom „Za osmijeh udomljene djece” promiče se udomiteljstvo kao zamjenska obitelj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te je nesumnjivo unaprijedio kvalitetu podrške udomiteljima i djeci. Projekt se provodio u Belišću, Samatovcima i Tiborjancima, a na završnici projekta sudjelovala je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika sa suradnicima te predstavnici ustanova i institucija koje u svom djelokrugu djelovanja imaju programiran rad s djecom.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content