Novosti|

Europska komisija danas je tijekom jutra nastavila, a popodne i završila obilazak sportske infrastrukture i upoznavanje gradova i općina, sudionika i kandidata u projektu Europske regije sporta za 2018. godinu. Ovoga puta članovi Komisije obišli su partnere u projektu s hrvatske strane –  grad Belišće, općinu Petrijevce, općinu Bizovac te na kraju grad Valpovo, gdje je nakon obilaska održana zajednička konferencija za medije.

Predstavnici Grada Belišća – zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i Milan Zamaklar, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća, dočekali su članove Europske komisije za dodjelu titule Europske regije sporta za 2018. godinu i delegaciju koju su ovaj put činili Berislav Čižmek, konzultant, te gosti iz Mađarske, predstavnik Grada Šikloša – Laszlo Eberling, projekt menadžer, predstavnici Grada Harkanya – zamjenik gradonačelnika Kecskemethy Pal, te Joszef Horvath, predsjednik Nogometnog kluba Harkany. Kao prvi od današnjih domaćina, dočekali su ih u prelijepom okruženju i prirodi našeg kraja pokraj Stare Drave. Gosti su imali priliku vidjeti predsjednika i članove Udruge športskih ribolovaca grada Belišća kako pecaju na Staroj Dravi, a predsjednik Željko Čorba predočio je Komisiji i gostima aktivnosti Udruge kao i uspjehe koje je ostvarila, od kojih je posebno istaknuo 1. mjesto na Prvenstvu hrvatskog športskog ribolovnog saveza u lovu ribe. Članove Europske komisije posebno je oduševio novi belišćanski prirodni kajakaški bazen koji se nalazi neposredno uz desnu obalu rijeke Drave uzvodno od belišćanskog mosta, a koji nisu imali prilike vidjeti prilikom obilaska radi ocjenjivanja belišćanske kandidature za titulu Europski grad sporta za 2017. godinu. U Petrijevcima sve su goste srdačno dočekali domaćini – načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić te Milka Furlan, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, te ih proveli kroz sportsku dvoranu Osnovne škole, a vidjeli su i vanjske terene u sklopu škole i igralište lokalnog nogometnog kluba. Predstavnik Općine Bizovac – Darko Bošnjak, predsjednik Športskog ribolovnog društva „Bandar“,  dočekao je partnere u projektu ispred hotela Termia i lječilišta Bizovačke toplice te su krenuli u obilazak novih prostorija Lječilišta i unutrašnjeg kompleksa zatvorenih bazena koji su trenutno pred samim završetkom obnove, a kroz koje ih je vodio Milan Dumenčić, direktor Hotela i Lječilišta. Impresionirani gosti ovom su prilikom upoznati s najbitnijim podacima vezanim za cijeli kompleks. Uslijedio je posjet Srećku Vukoviću, načelniku Općine Bizovac, koji ih je upoznao s sportskim životom i aktivnostima u Bizovcu, a kroz kratak film imali su prilike vidjeti kako izgleda jedna od dvije najvažnije manifestacije Općine – Olimpijada starih sportova u Brođancima. Na samom kraju obilaska posjetili su grad Valpovo gdje su ih dočekali  i pozdravili zamjenik gradonačelnika Valpova Dubravko Kučinac i Alenko Bajer, tajnik Zajednice športskih udruga grada, te su skupa obišli sportsku infrastrukturu i objekte grada Valpova. Bili su na nogometnom igralištu lokalnog nogometnog kluba, pomoćnim nogometnim terenima s novom rasvjetom, u Teniskom centru te u prostorijama Srednje škole Valpovo u kojima se održavaju treninzi gimnastičara, boksača i borilačkih vještina, u dvorani Valpovo i u prostorijama streljane, a posjetili su i Muzej Valpovštine koji se nalazi unutar prostorija valpovačkog Dvorca Prandau – Normann.

Na kraju obilaska, u holu Srednje škole Valpovo održana je konferencija za medije na kojoj su govorili zamjenik gradonačelnika Valpova Dubravko Kučinac, predsjednik Europske komisije Gian F. Lupattelli i Hugo Alonso, tajnik. Istaknuli su zadovoljstvo zbog kandidature i projekta međunarodne suradnje dviju zemalja te gradova i općina kandidata, a zamjenik gradonačelnika Valpova Dubravko Kučinac, kao i ostali sudionici, izrazio je kako se nada da će delegacije biti prisutne 22. studenog na svečanoj dodjeli u Bruxellesu. Medijima se obratio i zamjenik gradonačelnika  Belišća Domagoj Varžić koji je ovim povodom rekao: ” Vjerujemo da će Komisija ACES Europe pozitivno ocijeniti našu kandidaturu za Europsku regiju sporta za 2018. godinu te da ćemo ovu laskavu titulu dobiti u Bruxellesu u mjesecu studenom ove godine. Komisija je jučer i danas obišla našu sportsku infrastrukturu, pregledali su sve što imamo, upoznati su s našim planovima za budućnost i uvjereni smo da će sve to doprinijeti tome da njihova ocjena bude pozitivna. Ukoliko ocjena bude pozitivna, to će puno značiti za sve jedinice lokalne samouprave i za prekograničnu suradnju, budući da je kandidatura međunarodnog karaktera. Kao što je sam predsjednik Komisije rekao, što se tiče Republike Hrvatske i Mađarske, ovo je prva međunarodna kandidatura naših dviju zemalja.”

Zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić spomenuo je kako naši gradovi s obje strane granice već dugo uspješno surađuju na gospodarskom i kulturnom planu, a kroz ovaj projekt surađivat će uvelike i na sportskom planu te nagodinu organizirati manifestacije u kojima će sudjelovati sportaši iz obje zemlje. Gostima su se pridružile i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković te Antonija Andrašek Barić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a članove Komisije i ostale partnere, kandidate u projektu, pozdravio je i gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Predsjednik Komisije iskoristio je priliku te je i osobno zahvalio gradonačelniku Dinku Buriću na njegovoj inicijativi i idejama i na svemu što je učinio i čini za ovaj i ostale projekte prekogranične suradnje. Gradonačelnik Dinko Burić ovom je prilikom, sa neskrivenim zadovoljstvom, još jednom zahvalio Komisiji na dodijeljenoj tituli Europskog grada sporta za 2017. godinu. Izrazio je  i svjesnost značenja i važnosti ovih titula, kao i rada Europske komisije te suradnje i prijateljstva među ljudima. Izrazio je i veliku sreću i zadovoljstvo zbog toga što je Europska komisija još jednom došla u Belišće te da se nada se da će svi zajedno nazočiti svečanosti dodjele u studenom ove godine.

Tekst: Dajana Petovari (Belišćanski list)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content